Πολιτιστικά
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 14:29

Τα «Ραγισμένα όνειρα» απέσπασαν το ευρωπαϊκό βραβείο «Lux»

Η ταινία «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν απέσπασε το φετινό βραβείο «Lux»  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ταινία «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν απέσπασε το φετινό βραβείο «Lux»  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η βελγική δραματική ταινία του Γκρόνινγκεν, που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Γιόχαν Χέλντεμπεργκ, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί με τις Βέρλε Μπάτενς και Νελ Κατρίς, είχε 5 υποψηφιότητες στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου  ενώ απέσπασε τα βραβεία κοινού και «Europa Cinemas Label» στο Φεστιβάλ Βερολίνου και τα βραβεία γυναικείας ερμηνείας και σεναρίου στο Φεστιβάλ Τριμπέκα.

Η ταινία αφηγείται την απόλυτη ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού,  η οποία καταστρέφεται όταν η μικρή του κόρη έρχεται αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια. Οι δύο γονείς συγκρούονται  τόσο σφοδρά μεταξύ τους, που, στο τέλος, χάνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και ο ένας τον άλλον.

Τα «Ραγισμένα όνειρα» στην κούρσα για το βραβείο ξεπέρασαν ταινίες όπως το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο και το «The selfish giant» (Ο εγωιστής γίγαντας) της Κλιό Μπάρναρντ. Ο Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν παρέλαβε το βραβείο - που ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς - χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική πρωτοβουλία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ευρωβουλευτές.
Θυμίζουμε ότι το περσινό κινηματογραφικό βραβείο «Lux» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποσπάσει η ταινία «Io sono Li» (Shun Li and the Poet), του σκηνοθέτη Αντρέα Σεγκρέ.

Το βραβείο

Η θέσπιση του βραβείου Lux αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει την ματιά των Ευρωπαίων, τη ζωής τους, τις ανησυχίες τους, την αναζήτησης ταυτότητάς τους. Το βραβείο απονέμεται ετησίως μετά από ψηφοφορία μεταξύ των ευρωβουλευτών. Έπαθλο είναι ο δωρεάν υποτιτλισμός, η εκτύπωση ειδικών εκδόσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και η προώθηση της διανομής της νικήτριας ταινίας πανευρωπαϊκά.

naftemporiki.gr