Κόσμος
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 11:31

Ουκρανία: Ένα βήμα πίσω από την αστυνομία

Αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τα σημεία συγκέντρωσης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών. 

Αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τα σημεία συγκέντρωσης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Το πρωί η αστυνομία επιχείρησε να εκκενώσει το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την Κυριακή. Τελικά, οι αστυνομικοί αποχώρησαν χωρίς να έχει προηγηθεί η εκκένωση του κτηρίου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα επιμόνως την ουκρανική κυβέρνηση «να απόσχει από κάθε μορφή βίας».

«Αντί της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και της εκκένωσης της Πλατείας της Ανεξαρτησίας, πρέπει να ξεκινήσει ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος...Το Κίεβο γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμα να βοθήσουν», πρόσθεσε.

Ο Βεστερβέλε είπε ακόμη ότι «σε μία δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται έτσι απλά οι ειρηνικές διαδηλώσεις...Αυτές οι διαδηλώσεις είναι η ζωντανή έκφραση της επιθυμίας των ανθρώπων για μία ευρωπαϊκή Ουκρανία».

Βοήθεια 20 δισ. ζητεί από την Ε.Ε. το Κίεβο

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από 20 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε..

Ο Αζάροφ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα μίας «χαμένης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό βοήθειας», αλλά για τη δημιουργία επενδύσεων.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο