Συμφωνίες με την Lockheed Martin Space Systems και την Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) για την ανάπτυξη μιας ρομποτικής «εμπροσθοφυλακής» για το φιλόδοξο πρόγραμμά του υπέγραψε το ίδρυμα Mars One.
Συμφωνίες με την Lockheed Martin Space Systems και την Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) για την ανάπτυξη μιας ρομποτικής «εμπροσθοφυλακής» για το φιλόδοξο πρόγραμμά του υπέγραψε το ίδρυμα Mars One, το οποίο και διοργανώνει την πρώτη αποστολή αποικισμού στον Άρη, υπό τη μορφή τηλεοπτικού παιχνιδιού «reality».
Σύμφωνα με το space.com, η Lockheed Martin θα κατασκευάσει ένα σκάφος το οποίο θα προσεδαφιστεί για να πραγματοποιήσει έρευνες και η SSTL έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κλείσαμε συμβόλαια με την Lockheed Martin και την SSTL για την πρώτη μας αποστολή στον Άρη. Θα είναι τα πρώτα ιδιωτικά διαστημόπλοια που φτάνουν στον Άρη, και η επιτυχής άφιξη και λειτουργία τους θα αποτελέσει ιστορικό επίτευγμα» δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Mars One, Μπας Λάνσντορπ.
Η Lockheed Martin είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει το σκάφος Phoenix της NASA, που αναζήτησε νερό κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, και το αντίστοιχο σκάφος του Mars One θα βασίζεται σε αυτά τα σχέδια.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και ήδη δουλεύουμε πάνω στη σχετική μελέτη, ξεκινώντας από τα δοκιμασμένα σχέδια του Phoenix…είναι η πρώτη ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη αποστολή πλανητικής εξερεύνησης» δήλωσε ο Εντ Σεντίβι, μηχανικός της εταιρείας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την αυγή μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Το σκάφος θα έχει έναν ρομποτικό βραχίονα για συλλογή δειγμάτων εδάφους, όπως το Phoenix, θα μπορεί να πραγματοποιήσει ένα πείραμα για την εξαγωγή νερού από το έδαφος, καθώς και ένα πείραμα που θα περιλαμβάνει τη χρήση συλλεκτών ηλιακής ενέργειας. Θα διαθέτει κάμερα για συνεχή καταγραφή βίντεο. Επίσης, το ίδρυμα «τρέχει» διαγωνισμούς σχολείων και πανεπιστημίων για χώρο στο σκάφος, με σκοπό την μεταφορά αντικειμένων ή διεξαγωγή πειραμάτων για λογαριασμό των νικητών.
Όσον αφορά στον δορυφόρο της SSTL, θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και θα παρέχει link υψηλού bandwidth για τη μετάδοση δεδομένων από το σκάφος που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη πίσω στη Γη.
«Η συγκεκριμένη μελέτη μας δίνει μία ευκαιρία άνευ προηγουμένου να πάρουμε τις δοκιμασμένες μας μεθόδους και να τις εφαρμόσουμε στην πρόκληση της Mars One για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων» δήλωσε ο Σερ Μάρτιν Σουήτινγκ, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας. Ο δορυφόρος θα βασίζεται σε σχέδια του ευρωπαϊκού προγράμματος Galileo.
Σύμφωνα με τη Mars One, η αποστολή των πρώτων τεσσάρων ανθρώπων στον Άρη θα κοστίσει έξι δισ. δολάρια και το κάθε επόμενο ταξίδι τέσσερα δισ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από χορηγίες και αποκλειστικές συνεργασίες, καθώς και από το τηλεοπτικό παιχνίδι reality. Επίσης, το ίδρυμα έχει απευθυνθεί και στο Indiegogo για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον Guardian ο Μάικλ Λίστνερ, ειδικός σε θέματα διαστημικής νομοθεσίας, το συνολικό κόστος του προγράμματος ενδέχεται να πλησιάσει το ένα τρισ. δολάρια.
Η εκτόξευση της ρομποτικής «εμπροσθοφυλακής» αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2018.