Πολιτιστικά
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 09:33

Επίγειος και επουράνιος κόσμος εικαστικής έμπνευσης

Η εικαστικός Ρόζα Φύτιζα παρουσιάζει στη Σύρο την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Εστιάζοντας στη σφαίρα της ψυχής και του συναισθήματος, στις αξίες της ζωής και της τέχνης, η εικαστικός Ρόζα Φύτιζα παρουσιάζει στη Σύρο την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου.

Από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο

Όπως σημειώνει ο κριτικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος: «Η Ρόζα Φύτιζα καλύπτει με το έργο της ένα ιδιαίτερο φάσμα καλλιτεχνικών αναζητήσεων, το οποίο εκτείνεται από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο, χωρίς, όμως, το τελευταίο να εξαντλείται στο ρεαλιστικό. Με όχημα μια αναγνωρίσιμη εικονογραφία, επιλέγεται το οραματικό, το ονειρικό, κυρίως, όμως, το ποιητικό στοιχείο, το οποίο κυριαρχεί και αναδεικνύεται ο βασικότερος ρυθμιστής της εικόνας, αλλά και της γενικότερης αισθητικής αντίληψής της.

Μέσα από επάλληλες στρώσεις υλικού και κάτω από την καθοδήγηση μιας εμπνευσμένης χειρονομιακής γραφής, εξαφανίζεται η οξύτητα των περιγραμμάτων, ενώ παράλληλα τα χρώματα αποκτούν διαφάνεια. Αν θελήσει κανείς να κατατάξει το συγκεκριμένο στυλ, θα μπορούσε να μιλήσει για έναν υπερβατικό λυρικό συμβολισμό με ατμοσφαιρική διάθεση, μέσα στο πλαίσιο μιας προσωπικής μυθολογίας και ποιητικής έξαρσης.

Αφήνει ελεύθερη την προσωπική της παρόρμηση, έκδηλη σε όλες τις προσπάθειες, καθώς φαίνεται να πειραματίζεται, να δοκιμάζει, να ερευνά.  Οι πρώιμες εικαστικές αναζητήσεις περιλαμβάνουν την ενασχόλησή της με την αγιογραφία, όχι τόσο τη βυζαντινή, όσο κυρίως τη ρωσική, η οποία διακρίνεται για την ευλύγιστη σχεδιαστική της γραμμή, την πλούσια χρωματική της παλέτα, ενώ ενσαρκώνει αριστοτεχνικά το πάθος με το δράμα. Παράλληλα, η επιλογή της να υιοθετήσει την τεχνική του Fresco, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη μιας ματιέρας, πλούσιας και ανάγλυφης στην υφή.

Η χρήση ετερόκλητων στοιχείων, υλικών και χρωμάτων λειτουργεί αντιπαραθετικά, καθώς μέσα από αυτή τη διεργασία, ενδέχεται να προκύψουν στη ζωγραφική επιφάνεια παρουσίες ή μορφές, πολλές φορές, χωρίς υλική υπόσταση. Προτιμώνται τα βιομηχανικά υλικά λόγω της ανθεκτικότητάς τους, ενώ ξεκινά, δουλεύοντας με τη σπάτουλα και στη συνέχεια με πινέλο. Τα θέματά της, εμπνευσμένα από τον επίγειο και επουράνιο κόσμο, την πάλη των στοιχείων, τον μύθο, προσεγγίζονται με μια μεταφυσική και συμβολιστική χροιά.

Τα έργα, με όλη τη λυρική τους έξαρση, αποκτούν στερεότητα και δύναμη, σαν αποτέλεσμα μιας αυστηρής συνθετικής δομής, η οποία εδράζεται πάνω σε αρμονικές αποτυπώσεις. Μέσα από την αρμονική μετουσίωση των χρωμάτων, εμφανίζονται δύο κόσμοι. Ο πρώτος, ο γήινος, ο οποίος αποκαλύπτεται μέσα από την παράθεση των θερμών και των αποχρώσεών τους, είναι ο κόσμος των αισθήσεων, του πάθους, των απολαύσεων, μεταλαμπαδεύει την περιπέτεια της ζωής. Ο δεύτερος, μέσα από τη χρήση των ψυχρών χρωμάτων, μας αποκαλύπτει έναν κόσμο ουράνιο, αιθέριο, υπερβατικό».

Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη: Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη – Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 - 14:00 και 17:30 - 20:30.

naftemporiki.gr