Κόσμος
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 18:57

Απονεμήθηκε στον επικεφαλής του ΟΑΧΟ το Νόμπελ Ειρήνης

Σε καταστροφή κάθε εναπομείναντος χημικού οπλοστασίου κάλεσε ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ, παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστεί για έναν κόσμο πιο ασφαλή και καλώντας όλες τις χώρες που δεν το έχουν πράξει ακόμη να καταστρέψουν το χημικό τους οπλοστάσιο ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτζού παρέλαβε την Τρίτη το Νόμπελ Ειρήνης, σε σεμνή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας.

«Κανένα όπλο, φυσικά, δεν έχει το μονοπώλιο της σκληρότητας ή της ικανότητας να σκοτώνει, όμως οι επιπτώσεις από τα χημικά όπλα είναι ανείπωτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ο οργανισμός του οποίου ηγείται ο κ. Ουζουμτζού έχει αναλάβει από το 1997 να εφαρμόσει τη σύμβαση που υπογράφηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Μετά την ένταξη και της Συρίας τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΑΧΟ έχει 190 χώρες-μέλη και έχει επιβλέψει την καταστροφή του 80% των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο.

Μόνον έξι χώρες - Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ και Ανγκόλα - δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση. «Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για να μην το κάνει κανείς, ιδίως τώρα, μετά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις για την πρόσφατη χρήση χημικών όπλων», είπε ο κ. Ουζουμτζού, αναφερόμενος στην επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Αναφερόμενος στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, στο περιθώριο της τελετής, είπε ότι «ελπίζει ότι θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου». Τα πιο επικίνδυνα από αυτά θα μεταφερθούν εκτός της χώρας πριν από τις 31 Δεκεμβρίου και θα καταστραφούν πάνω σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.