Πολιτιστικά
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 18:52

«Σεξ, προβλήματα και σινεμά»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, παρουσιάζει για 13η συνεχή χρονιά, το αφιέρωμα «Σεξ, προβλήματα και σινεμά».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) διοργανώνουν για 13η συνεχή χρονιά, το αφιέρωμα «Σεξ, προβλήματα και σινεμά».

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Οι ταινίες του αφιερώματος

«Είμαι ο έρωτας», (Ιταλία, 2009)
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Με τους: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Εντοάρντο Γκαμπριελίνι. Έγχρωμη, 120’

Σε μια αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, η οποία ανήκει στους Ρέκι, μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων, ανήμερα των γενεθλίων του ο ιδρυτής της επιχείρησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στη μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του, Εντοάρντο, παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Εντουάρντο, Ελιζαμπέτα, χαρίζει έναν πίνακα στον παππού της, ενώ ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση. Κάπως έτσι αρχίζει να αποκαλύπτεται η ιστορία της οικογένειας Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της.

«Σφραγισμένα χείλη», (ΗΠΑ - Γερμανία, 2008)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Ντάλντρι. Βασισμένο στο βιβλίο του Μπέρνχαρντ Σλινκ «Διαβάζοντας στη Χάννα». Με τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Ρέιφ Φάινς, Ντέιβιντ Κρος, Μπρούνο Γκανζ. Έγχρωμη, 124’.

Ο Μάικλ και η Χάννα ζουν έναν απροσδόκητο και παθιασμένο έρωτα, ώσπου ξαφνικά η Χάννα εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οκτώ χρόνια μετά, ο Μάικλ, ως φοιτητής της Νομικής, παρακολουθεί δίκες για εγκλήματα πολέμου των Ναζί. Εκεί θα συναντήσει ξανά τη Χάννα, η οποία βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ένα απεχθές έγκλημα.

«Οδηγός αισιοδοξίας», (ΗΠΑ, 2012)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ. Με τους: Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ ντε Νίρο. Έγχρωμη, 122’.

Ύστερα από οκτώ μήνες στο ψυχιατρείο, ο Πατ επιστρέφει στο σπίτι των γονιών του και προσπαθεί αφενός να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή και αφετέρου να έρθει σε επαφή με την πρώην γυναίκα του, την οποία δεν μπορεί - βάσει δικαστικής απόφασης - να πλησιάσει. Η γνωριμία του με τη νεαρή, γοητευτική αλλά και προβληματική Τίφανι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

«Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», (Γαλλία - Ιταλία, 1972) 
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Με τους: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν-Πιερ Λεό. Έγχρωμη, 136’ 

Συγκλονισμένος από την αυτοκτονία της γυναίκας του, ο μεσήλικας Πολ περιπλανιέται στο Παρίσι και συναντά  τη νεαρή Ζαν. Οι δυο άγνωστοι ενώνονται ερωτικά με άγριο πάθος και αποφασίζουν να συναντιούνται μόνο για να κάνουν έρωτα, χωρίς να ξέρουν τίποτα ο ένας για τη ζωή του άλλου.

«Δεν κρατιέμαι», (Ισπανία, 2013) 
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ. Με τους: Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Παζ Βέγκα. Έγχρωμη, 90’ 

Μια σουρεαλιστική κωμωδία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα αεροπλάνο, με  πρωταγωνιστές τους επιβάτες της Α΄ θέσης, τους πιλότους και τους αεροσυνοδούς.

«Shame», (ΗΠΑ, 2011)
Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν. Με τους: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρι Μάλιγκαν. Έγχρωμη, 101’

Ο Μπράντον είναι ένας επιτυχημένος γοητευτικός τριαντάρης που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται να τα έχει όλα, ωστόσο κατά βάθος είναι έρμαιο των ακόρεστων σεξουαλικών επιθυμιών του, τις οποίες φροντίζει να ικανοποιεί με κάθε τρόπο. Στον καλά τακτοποιημένο κόσμο του, θα εισβάλει ξαφνικά η αδερφή του Σίσι, μια νεαρή κοπέλα που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Σύντομα οι εύθραυστες ισορροπίες στη ζωή του Μπράντον θα ανατραπούν.

Πληροφορίες
Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, Αποθήκη Α΄, ΟΛΘ, τηλ. 2310-508.398, 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr