Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνδράμουν ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου απηύθυνε η σύγκλητος του Ιδρύματος μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της.
Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνδράμουν ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου απηύθυνε η σύγκλητος του Ιδρύματος μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Ειδικότερα, σε ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών «πρέπει να τεθεί αμέσως σε πλήρη λειτουργία» και καλεί για άλλη μία φορά όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, ορίζει ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου την ερχόμενη Δευτέρα και καλεί στο ενδιάμεσο διάστημα το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος, μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης με το επίσημο Πανεπιστήμιο, για την άρση συγκεκριμένων τυπικών και πρακτικών προβλημάτων».
«Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω επιβάλλεται να γίνουν σε ατμόσφαιρα καλής θελήσεως και πίστεως με τη δημιουργία του κατάλληλου ήπιου κλίματος», συμπληρώνεται στην απόφαση.
«Ζητούμε από τα τμήματα, όλες τις συνιστώσες του πανεπιστημίου και το υπουργείο να βοηθήσουν για να ξεκινήσει η διδασκαλία στις 16 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για την άρση του αδιεξόδου», τόνισε ο κοσμήτορας της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Μιχάλης Τσινισιζέλης μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Όπως είπε, «πρέπει να αρθούν οι τεχνικές δυσκολίες, ώστε να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους». Τέλος, ο κ. Τσινισιζέλης εξέφρασε την ελπίδα να φτάσει το μήνυμα της συγκλήτου στους απεργούς.
«Πήραμε μια καθαρή απόφαση, η οποία περιγράφει σαφώς την κατάσταση» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας Ελένη Καραμαλέγκου και πρόσθεσε: «Η απόφαση είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος».
Σύμφωνα με την κ. Καραμαλέγκου, για να γίνει αυτό απαιτείται μια ουσιαστική συζήτηση σε ήπιο κλίμα.
Επίσης, η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εξάμηνο μπορεί να σωθεί «χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Παραμένει ο διχασμός στους κόλπους των διοικητικών υπαλλήλων
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού παραμένουν διχασμένοι ως προς το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση συνέχισης της απεργίας έως την Τετάρτη, δεδομένης και της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων για την αναστολή των κινητοποιήσεων.
«Δεν είναι ανάγκη να βγάζουν ανακοινώσεις για να δηλώνουν ότι διαχωρίζονται από το σώμα των εργαζομένων, η θέση τους αυτή έχει καταστεί σαφέστατη κατά το διάστημα της απεργίας των 14 εβδομάδων», απαντά η απεργιακή επιτροπή εργαζομένων ΕΚΠΑ.
«Η στάση τους και οι επιλογές τους άλλωστε το μόνο στόχο που έχουν είναι να διασφαλίσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας και κυρίως την όποια εξουσία του μηχανισμού τους μέσα στο Ίδρυμα, και όχι τις θέσεις των εργαζομένων», συμπληρώνει.
Οργή στα Συμβούλια των πανεπιστημίων για τα περί «πέμπτης φάλαγγας»
Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων των πανεπιστημίων υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για «τις απαράδεκτες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός των νομίμως εκλεγμένων οργάνων που αναδείχθηκαν με την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των διδασκόντων των ελληνικών ΑΕΙ και απαρτίζονται από ακαδημαϊκούς με διεθνή καταξίωση, ακεραιότητα και δημοκρατικό ήθος».
Η κοινή δήλωση ήλθε λίγες ημέρες μετά τον χαρακτηρισμό του συμβουλίου του ΕΚΠΑ ως «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» από τον κ. Πελεγρίνη.
«Χαρακτηρισμοί περί "πέμπτης φάλαγγας" ή "ναζί", είναι απόλυτα έξω από τα αποδεκτά όρια συμπεριφοράς στον ακαδημαϊκό χώρο και συνιστούν βαθύτατη προσβολή για την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα», σημειώνουν και καταλήγουν:
«Πεποίθησή μας είναι ότι τα "κλειστά" Πανεπιστήμια αναστέλλουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξέλιξής τους και υπονομεύουν τη δημόσια παιδεία. Σε αντίθεση, τα ανοιχτά πανεπιστήμια είναι προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα των φοιτητών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε».
Από πλευράς της, η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ προανήγγειλε για τις 9 το πρωί της Τετάρτης παρέμβαση, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενάντια στην «προσπάθεια δίωξης απεργών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από την αστυνομία και τη δικαστική εξουσία».
Η επιτροπή αναφέρεται σε εισαγγελική παραγγελία προς το προεδρείο του δ.σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, με την οποία το προεδρείο καλείται να αποστείλει τα «πρακτικά της από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, γνωρίζοντας τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής την ως άνω ημερομηνία».
Σύμφωνα με τους απεργούς του ΕΚΠΑ, η ανάμειξη της Εισαγγελικής Αρχής στη λειτουργία του συλλόγου αποτελεί πρωτοφανή ποινικοποίηση της κινητοποίησης και απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη παραβίαση και προσβολή των κοινωνικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Η απεργιακή επιτροπή απαιτεί από το προεδρείο του δ.σ. να «καταδικάσει την παρέμβαση, την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους αγωνιζόμενους απεργούς και τη δίωξη του ελεύθερου φρονήματος των εργαζομένων και να απαντήσει ανάλογα στην εισαγγελική παραγγελία».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ