Κόσμος
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 14:46

Γκιουλ: Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κύπρο. Μόνη λύση η πλήρης ένταξη της Τουρκίας

Η ¶γκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο, παρά την προειδοποίηση της Λευκωσίας ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην τουρκική συντηρητική εφημερίδα «Zaman», ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας απο την τουρκική κυβέρνηση, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι. Ήδη συμβάλαμε στο θέμα αυτό με τρόπο πολύ θαρραλέο», εννοώντας το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

Ο κ. Γκιούλ προειδοποίησε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες, που θα αποφασίσουν κατά τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πως η χώρα του θα αρνηθεί κάθε άλλη λύση εκτός από την πλήρη και ολοκληρωτική ένταξή της στην Ε.Ε..

«Για μας διαπραγματεύσεις σημαίνει διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη. Καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν είναι δυνατή για μας», επισήμανε ο Γκιούλ απορρίπτοντας την ιδέα παραχώρησης ειδικού καθεστώτος στην Τουρκία, όπως έχουν προτείνει όσοι αντιτίθενται στην ένταξή της στην Ε.Ε..