Κόσμος
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 19:48

Αίγυπτος: Δακρυγόνα κατά νεαρών υποστηρικτών του Μόρσι

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση φοιτητών υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι μέσα στο πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ.

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση φοιτητών υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μέσα στο πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ταραχές ξέσπασαν μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και στη γύρω περιοχή όταν εκατοντάδες φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους, εξήγησαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία σε έναν σημαντικό οδικό άξονα που περνά μπροστά από το Αλ Άζχαρ.

Τέσσερα ιδιωτικά αυτοκίνητα και δύο περιπολικά πυρπολήθηκαν από τους φοιτητές οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα και συνέλαβαν 58 «ταραξίες φοιτητές». Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Τον Νοέμβριο ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του σε παρόμοια επεισόδια στο πανεπιστήμιο, ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά ιδρύματα του κόσμου.

Η «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», με κινητήρια δύναμη την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία οργανώνει τακτικά διαδηλώσεις υπέρ του κ. Μόρσι, κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν και πάλι την Τρίτη υπό το σύνθημα «Οι φοιτητές οδηγούν την επανάσταση».

Στο μεταξύ, η δίκη του Μοχάμεντ Μπαντίε, ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Κάιρο, αναβλήθηκε τελικά για τις 11 Φεβρουαρίου. Ο κ. Μπαντίε κατηγορείται ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του να σκοτώσουν τους διαδηλωτές που είχαν κατεβεί στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση του κ. Μόρσι από την εξουσία, πριν από την ανατροπή του από το στρατό. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης άλλοι 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αδελφότητας, όπως ο Μοχάμεντ Μπελτάγκι και ο Έσαμ Αλ Εριάν.

«Πρόκειται για πολιτική δίκη, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται», δήλωσε ο συνήγορος του Μπαντίε, Μοχάμεντ Νταμάτι.

«Γιατί δεν ερευνώνται η δολοφονία του γιου μου και το κάψιμο του σπιτιού μου και των γραφείων της Αδελφότητας;», ρώτησε το δικαστήριο ο ίδιος ο κ. Μπαντίε, αναφερόμενος στον 38χρονο γιο του που σκοτώθηκε στις 17 Αυγούστου.