Κοινωνία
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 19:12

Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ: Αντιρρήσεις στο ψήφισμα της συγκλήτου για τον Θ. Πελεγρίνη

Αντιρρήσεις σχετικά με το ψήφισμα της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ.

Αντιρρήσεις σχετικά με το ψήφισμα της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στο ψήφισμά της κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, η σύγκλητος του ΑΠΘ χαρακτήρισε αβάσιμη την πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο υπουργός Παιδείας σε βάρος του Θ. Πελεγρίνη.

«Δυστυχώς, η σύγκλητός μας συνηθίζει να τοποθετείται για υποθέσεις που εκκρεμούν, ιδίως σε ποινικά δικαστήρια, σε βάρος μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως συνδικαλιστών ή διοικητικών οργάνων. Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίρρηση σε αυτή την πρακτική, η οποία και νομικά πάσχει και πολιτικά-ηθικά είναι προβληματική, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει το κύρος της συγκλήτου και του ΑΠΘ» αναφέρεται σχετικά.

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία θεσμικών οργάνων ελέγχου της παραβατικότητας η οποία δείχνει έλλειψε σεβασμού στη δημοκρατία και επιλεκτική έκδοση ψηφισμάτων υπέρ προσώπων που καταστρατηγεί βασικές αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ισότητας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, χαρακτηρίζει το ψήφισμα στήριξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ ακαδημαϊκά αντιδεοντολογικό, «διότι εμφανίζει τη σύγκλητο του ΑΠΘ, στη διαμάχη μεταξύ Πρύτανη και Συμβουλίου ΕΚΠΑ (δηλαδή μεταξύ δύο διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου), να παίρνει έμμεση αλλά σαφή θέση υπέρ του πρώτου».

Καταλήγοντας, ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι  η εν λόγω απόφαση της συγκλήτου του ΑΠΘ κινδυνεύει να αναγνωστεί από την κοινωνία ως μια επίσημη θέση συντεχνιακής στήριξης, κάτι που μειώνει το κύρος της συγκλήτου και του πανεπιστημίου.