Πολιτική
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 16:58

Επιστολή Μπους στον Καραμανλή για το όνομα της ΠΓΔΜ

Στο θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία αναφέρεται με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

Ο κ. Μπους δηλώνει την βούληση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και διαβεβαιώνει ότι θα ασπαστούν οποιαδήποτε λύση προκύψει από αυτές.

«Ελπίζουμε ότι θα καταλήξετε σε μια συμφωνία ταχύτατα, ώστε οι δυο χώρες μας να επικεντρωθούν στους κοινούς μας στόχους στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά».

Ο κ. Μπους δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται ότι «η απόφασή μας να αναγνωρίσουμε τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα δημιούργησε σημαντική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ενόψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου στη "Μακεδονία"». Σημειώνει πως «ο μοναδικός μας στόχος ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη "Μακεδονία" και στην γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή. Γνωρίζω ότι εσείς και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια, οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες μας στενοί φίλοι. Εχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις».

Αναφέρει ότι είχαν συζητήσει το θέμα με τον κ. Καραμανλή τον περασμένο Μάιο στο Λευκό Οίκο, εκφράζει τα συγχαρητήριά του για μια ακόμη φορά «για τους εξαιρετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα», και ευχαριστεί τον κ. Καραμανλή για το «ευγενικό» μήνυμά του για την επανεκλογή του.