Κόσμος
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 11:19

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για επίθεση στη Μοσούλη

Ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης των εναπομεινάντων θυλάκων αντίστασης στη Φαλούτζα, όπου σύμφωνα με διοικητή των Πεζοναυτών, στρατηγό Τζον Σάτλερ, η αντίσταση έχει συντριβεί.

Οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται πλέον για μια νέα επίθεση κατά θέσεων ανταρτών στη Μοσούλη.

Ο στρατηγός Σάτλερ δήλωσε ότι επιχείρηση που άρχισε στις 8 Νοεμβρίου στη Φαλούτζα είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή της αντίστασης, καταστρέφοντας ιδιαίτερα το δίκτυο διοίκησης των ανταρτών. Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού στρατιωτικού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times, επικαλούμενοι απόρρητο έγγραφο του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο οι ιρακινοί αντάρτες δεν είχαν εξουδετερωθεί και θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφοντας στην πόλη της Φαλούτζα.

Σύμφωνα με το διοικητή των Πεζοναυτών, στις συνοικίες της Φαλούτζα ανακαλύφθηκαν έγγραφα των ανταρτών και το σημαντικότερο λίστες των ατόμων που ήρθαν από το εξωτερικό προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σκοτώθηκαν συνολικά 51 αμερικανοί στρατιώτες και οκτώ ιρακινοί, ενώ τουλάχιστον 425 Αμερικανοί και 43 ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Από την άλλη πλευρά οι νεκροί αντάρτες φθάνουν τους 1.200.