Πολιτική
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 19:40

Αλ. Τσίπρας: «Δούρειος Ιππος» οι πλειστηριασμοί

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε το «κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» που βασίζεται σε 3 πυλώνες, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές». Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, αλλά και η φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη και όχι τον τζίρο.

Οι 3 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας είναι:

1) Σταθεροποίηση οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα.

«Αυτό που μας παρουσιάζετε δεν είναι πλεόνασμα, είναι ο Αρμαγεδώνας αυτοπροσώπως», είπε και αναφέρθηκε σε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τους ελέγχους σε όσους φοροδιαφεύγουν (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, offshore, όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, εφοπλιστές που , όπως σημείωσε, έχουν 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές). Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση χάρισε 400 εκατ. στους καναλάρχες, την ώρα που περιέκοψε τις συντάξεις αναπήρων, και ότι έδωσε σε 3 χρόνια πάνω από 1 δις σε συμβούλους.

2) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Περιλαμβάνει πρόγραμμα παρεμβάσεων άμεσης ανάγκης για τα φτωχά στρώματα, τη «νέα Σεισάχθεια», κούρεμα στεγαστικών δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ρύθμιση ώστε η δόση να μην είναι πάνω από το 30% των εσόδων του ιδιοκτήτη, πρόγραμμα για 300 κιλοβατώρες το μήνα ώστε «κανείς να μην μείνει χωρίς ρεύμα» και αντίστοιχη ρύθμιση στο νερό, σχέδιο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αλλά και την μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αν ο κ. Τόμσεν έχει άλλη άποψη, ας πάει να το εφαρμόσει στην πατρίδα του, τη Δανία», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

3) Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της οικονομίας

Θα βασιστεί σε αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε τομείς όπως ο θεματικός τουρισμός, η ποιοτική γεωργία, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης δημόσιας ή εκκλησιαστικής γης, η ενίσχυση ανέργων. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και φορολόγηση στα κέρδη και όχι στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί εθνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και της εκποίησης. Εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης», είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αν οακολουθήσετε την στρατηγική της υποταγής μέχρι τους πλειστηριασμούς, θα καταστρέψετε οριστικά τις τράπεζες και θα βάλετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διενέργεια των πλειστηριασμών θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν, επομένως και την αξία των χαρτοφυλακίων τους. Αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες αφενός πουλήσουν τα δάνεια σε distress funds και αφετέρου να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν την πτώση των ενεχύρων τους. «Και τότε», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πραγματικά θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτο».

«Οι υποτιμημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά και μαζί τους όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία» και «θα αλλάξει χέρια το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι «θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρότασή του να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες «γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». «Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των λόμπι για ένα κομμάτι ψωμί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα κάνει επανδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος με στόχο διαγραφή μέρπους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή δόσεων και ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου για την Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε συνέντευξή του στην «Λμπερασιόν» για διαγραφή του χρέους λέγοντας στον παριστάμενο Υπουργό: «σας καλωσορίζουμε στο ρεαλισμό».

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2014, που θεωρεί ως «έτος μηδέν», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με σκληρότερα μέτρα μετά από 6 μήνες. Θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Θα αναθεωρήσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό και στον επόμενο Προϋπολογισμό θα εγγράψουμε και το χρέος του γερμανικού κατοχικού δανείου», δεσμεύθηκε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει ως τραγωδία. Όποιος το αρνείται είτε είναι ανόητος, είτε προσπαθεί να γλιτώσει από τις Ερυνίες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η χώρα, η κοινωνία είναι στη ζώνη του λυκόφωτος».

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «έχει μείνει μόνη στην Ευρώπη και τον κόσμο να λέει ότι η καταστροφή είναι σωτηρία» και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Χ. Σβόμποντα «λοιδώρησε την τρόικα ως «καταστρόικα»», ο Επίτροπος Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μουίζνιεκς είπε ότι με την λιτότητα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Γερμανός πρ. Καγκελάριος Σμιτ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει κάτι σας πραξικόπημα για το χρέος των χωρών του Νότου.

«Η μόνη που παρακολουθεί βουβή την συζήτηση είναι η κυβέρνηση. Αντί να αξιοποιήσει την συζήτηση ανάμεσα σε μερκελισμό και κεϋνσιανισμό, ακολουθεί τυφλά την καταστροφική πεπατημένη», είπε ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «ολοένα και περισσότεροι λένε ότι το 2010 δεν σώσατε το λαό, αλλά τις γαλλογερμανικές τράπεζες».