Κόσμος
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 17:33

Συνομιλίες - έκπληξη για συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας - Ουκρανίας

Οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας είχαν την Παρασκευή συνομιλίες - έκπληξη στο Σότσι για «συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχαν την Παρασκευή συνομιλίες - έκπληξη στο ρωσικό Σότσι για «συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των χωρών τους.

Ο κ. Γιανουκόβιτς πέταξε απευθείας από την Κίνα στη νότια Ρωσία για τη συνάντηση.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μάλτα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο ουκρανός πρόεδρος παρέπεμψε στις Καλένδες συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε οργισμένες μαζικές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Στο Σότσι, συζητήθηκε η «προετοιμασία για μια μελλοντική συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας» Ουκρανίας – Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κ. Γιανουκόβιτς.

Καλύφθηκαν πολλά οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται στη σχετική δήλωση, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν, εξάλλου, έξω από το κτήριο που στεγάζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο.

Κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας για στροφή της τελευταίας στιγμής στο θέμα των σχέσεων με την Ε.Ε., μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πούτιν ενθάρρυνε εδώ και καιρό την Ουκρανία να συμμετάσχει στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, η οποία απαιτεί και πολύ μικρότερες προσαρμογές στην ουκρανική οικονομία.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έθεσε την Ουκρανία υπό σοβαρή οικονομική πίεση, με μεγάλες τελωνειακές καθυστερήσεις στα σύνορα και απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γλυκών.