Κόσμος
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 09:52

Συνάντηση Κόλιν Πάουελ, Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ

Tην πρώτη του συνάντηση, είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο απερχόμενος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με στόχο την εξασφάλιση δέσμευσης της ισραηλινής πλευράς, για στήριξη της ομαλής μετάβασης της εξουσίας στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η συνάντηση άρχισε στις 09.00' (ώρα Ελλάδος) στο γραφείο του Σαρόν και στη συνέχεια ο Πάουελ θα συναντηθεί και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ. Μετά το τέλος των συναντήσεων Πάουελ και Σαλόμ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα μεταβεί εντός της ημέρας στην Ιεριχώ, για συνομιλίες με τον διάδοχο του Αραφάτ, στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

Ο Πάουελ θα αναχωρήσει στη συνέχεια για το αιγυπτιακό θερετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου θα μετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ, έφτασε χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ και δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις τόσο προς την ηγεσία του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στην ομαλή εκλογή του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ.

«Είναι μία ευκαιρία... Το μεγάλο βήμα μπροστά μας τώρα είναι να βοηθήσουμε τους Παλαιστινίους να ετοιμαστούν για τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου», τόνισε ο Πάουελ. «Στις συζητήσεις που είχα και με τις δύο πλευρές τους ενθάρρυνα να κάνουν ότι είναι δυνατόν για τη διεξαγωγή των εκλογών και τη μεγίστη δυνατή συμμετοχή των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ.