Πολιτική
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 21:39

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)  ήταν το θέμα συζήτησης στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)  ήταν το θέμα συζήτησης στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όλοι τους συμφώνησαν ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενός σταθερού νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου χωρίς αναδρομικές αποφάσεις, όπως τονίστηκε, που θα προσελκύει και δεν θα αποτρέπει τους επενδυτές.

Επίσης έντονες ήταν οι επικρίσεις για τις χρονοβόρες και κοστοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και η έλλειψη υποδομών.

Έμφαση δόθηκε και στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την χώρα μας, με τον εκπρόσωπο της EUFORES, να κάνει λόγο για ιστορική πρόκληση της Ελλάδας (στην οποία θα είναι παρόντες, όπως είπε) να προωθήσει νέες πιο φιλικές πολιτικές για την αξιοποίηση της μεγάλης αγοράς των ΑΠΕ.

Ο κ. Jan Geiss, γενικός γραμματέας της EUFORES, μίλησε για μάχη συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα και για συμμαχίες που πρέπει να αναζητηθούν ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, για να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αυτό όπως είπε, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Η επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζωρζέτα Λάλη, χαρακτήρισε τις ΑΠΕ ως «ευκαιρία στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη» και πρόσθεσε, ότι η αξιοποίηση τους δεν είναι μόνο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και προς όφελος της οικονομίας».

Η επικεφαλής της Task Force έκανε λόγο για  τον εξορθολογισμό του συστήματος κινήτρων, που μέχρι σήμερα, όπως είπε, «ήταν υπερβολικός για την Ελλάδα της κρίσης και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα όλου του ενεργειακού συστήματος».

Η κ. Simone Steinhilber εκπρόσωπος του Fraunhofer Institute σε θέματα Οικονομίας του Περιβάλλοντος και Διαχείρισης, σημείωσε, ότι η ΕΕ φαίνεται να παραμένει στη σωστή κατεύθυνση ως προς την συνολική ενεργειακή κατανάλωση των ΑΠΕ ωστόσο, όπως είπε, η ανάπτυξη τους αντί να επιταχύνεται επιβραδύνεται ενώ τόνισε την ανάγκη καλοσχεδιασμένων, αποτελεσματικών οικονομικών μελετών».

Έμφαση έδωσε στο γεγονός, ότι 18 κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πέτυχαν τον ενδιάμεσο στόχο σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ για τα Μέσα Μεταφοράς.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα, σημείωσε, ότι τα «μνημόνια πολλές φορές πλήττουν βαθύτατα την εμπιστοσύνη των πολιτών και δυστυχώς ανήκει σε αυτές τις χώρες που οι επενδυτές θα εμπλακούν λιγότερο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές», Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, τόνισε, ότι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας πρέπει να απαλλαγεί από τις δομικές δυσλειτουργίες που την αγκυλώνουν.

 «Οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευνοϊκές αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά», κατέληξε.

Ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Συνδέσμων Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, έκανε λόγο για «τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ενώ τόνισε την ανάγκη ενός αναθεωρημένου ενεργειακού σχεδιασμού.

Ο κ. Σεϊμανίδης, καυτηρίασε έντονα το σύστημα πληρωμών από τον ΛΑΓΙΕ, υποστηρίζοντας, ότι « είναι εσφαλμένος ο τρόπος υπολογισμού τους», και τόνισε, ότι «δεν λειτουργεί και οδηγεί έτσι πολλές επιχειρήσεις σε ασφυξία».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, προϊστάμενος του Κέντρου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι μόνο το 2013 έγιναν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ το φιλόδοξο σχέδιο για να υπάρξει 20% διείσδυση των ΑΠΕ στην ενέργεια, διαμορφώνει ένα επενδυτικό τοπίο 22 δις ευρώ μέχρι το 2020.

Ο Νίκος Καλογεράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, επέκρινε το γεγονός ότι, ενώ επιβάλλεται σε όλους τους επενδυτές έκτακτη εισφορά της τάξεως του 25% ταυτόχρονα φορολογούνται και πάλι.

Ακόμα, εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, όπως είναι τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών που κυμαίνονται από 8-9%, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και οι φορολογικές στρεβλώσεις.

Επικριτικός για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης

«Εν μέσω κρίσης δίνουμε 700 εκ ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας. Θα πρέπει να ανατραπεί και να αλλάξει άμεσα αυτό. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές», είχε πλάνα για ανάπτυξη των ΑΠΕ, κυρίως με φωτοβολταϊκά, όμως δυσκολεύεται να βρει χρήματα. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ Α.Ε βρίσκει λεφτά για ηλεκτροπαραγωγική ενέργεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Γιατί δεν αφορά μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Δημήτρης Τσαλέμης, επεσήμανε, ότι επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής στον τομέα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η χάραξη ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού γιατί, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αποτελούν βασικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη ενός νέου σταθερού ρυθμιστικού σχεδίου και τόνισε, ότι η ελληνική προεδρία θα στοχεύει στην προώθηση μιας γόνιμης συζήτησης με στόχο την προώθηση στον μέγιστο βαθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ