Πολιτική
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 15:25

«Οι απόψεις του κ. Δημητρακόπουλου δεν συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης»

«Οι απόψεις του κ. Δημητρακόπουλου είναι καθαρά προσωπικές και δεν συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ψηφίστηκε και για να πει όλη την αλήθεια στους έλληνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει αυτές τις απόψεις».

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αντίδραση της κυβέρνησης στις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλου -που επέκρινε τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας ως προς την απογραφή- και πρόσθεσε πως με τον ευρωβουλευτή ήρθε ήδη σε επαφή ο κ. Σταύρου, Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.

Υπογραμμίζοντας εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση, αφού έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της απογραφής σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, θα συνεχίσει το (ακόμη πιο) δύσκολο έργο που αναφέρεται στην αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η απογραφή ήταν επιβεβλημένη για λόγους ουσίας», παρατήρησε ο κ. Ρουσόπουλος αναφέροντας ενδεικτικά ότι:

1) έπρεπε να διαπιστωθεί η «πραγματική κατάσταση της οικονομίας για να αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις» και

2) η Ε.Ε. σε έγγραφό της (16/9/02) «είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία» που έδινε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το ECOFIN πρόσφατα «αναγνώρισε» τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργασθούν στην απογραφή και «ενεθάρρυνε τις ελληνικές αρχές να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προκάτοχός της κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη μεθοδολογία της απογραφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η μεθοδολογία ήταν απολύτως σωστή», παρατήρησε δε πως το θέμα είναι να βλέπουμε το «δάσος» και όχι το «δέντρο», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τα «τεράστια προβλήματα» που κληρονόμησε «εξαιτίας των στοιχείων που απέκρυψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ είχε επανειλημμένα καταγγείλει τα πλασματικά στοιχεία, μολονότι ο κ. Σημίτης και ο κ. Χριστοδουλάκης έλεγαν ότι δεν υπήρχαν πλασματικά στοιχεία» σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος και παρέπεμψε στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ περί των στοιχείων που έδιναν οι κυβερνήσεις Σημίτη, τονίζοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια». Συνοψίζοντας ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό είναι το δάσος» και η υπόδειξη του «μεμονωμένου δένδρου» ενέχει «παρελκυστικές» σκοπιμότητες, ενώ σε ερώτημα περί του «αν η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η χώρα θα τεθεί υπό επιτήρηση ή επιτροπεία» απάντησε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Εβερτ και Σουφλιά (περί πειθαρχικών κυρώσεων στον ευρωβουλευτή Δημητρακόπουλο), ο κυβερνητικός παρατήρησε πως «δεν γνωρίζει παρόμοιες πληροφορίες». Επισημαίνοντας εξάλλου πως δεν είναι «λίγη» η αποδοκιμασία της κυβέρνησης, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε σε ερώτηση που μετέφερε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου αντιστρέφοντάς τις. «Ποτέ η αντιπολίτευση δεν έκανε τόσα πολλά λάθη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετική με το γεγονός πως παρά τις σχετικές καταγγελίες της Ν.Δ. περί πλασματικών στοιχείων, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης εκτελέστηκε κανονικά ο προϋπολογισμός του 2004 και δεν αναθεωρήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η απογραφή ήταν μια διαδικασία που ήθελε χρόνο», και άρα «η κυβέρνηση όφειλε να εκτελέσει τον προϋπολογισμό προωθώντας ταυτόχρονα την απογραφή». Σε συναφή ερώτηση που αφορούσε τα στοιχεία -επί τη βάσει των οποίων σχεδιάστηκε ο προϋπολογισμός του 2005- ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι αυτός καταρτίστηκε στη βάση των στοιχείων «της απογραφής».

Σε ερώτηση τέλος σχετική με τις πληροφορίες κατά τις οποίες ο κ.Σημίτης βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπερασπιστεί το έργο του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.

Πηγή: ΑΠΕ