Πολιτική
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 15:43

Ευ. Βενιζέλος: «Υβρίδιο» το οποίο προέκυψε λόγω κρίσης η τρόικα

«Υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και λόγω του ότι η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο κρίσης, χαρακτήρισε την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Κινήματος.

«Υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και λόγω του ότι η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο κρίσης, χαρακτήρισε την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της τρόικας, αποδίδοντάς της τα αίτια της σημερινής κατάστασης.Τα πραγματικά αίτια ανάγονται στο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της ίδιας της τρόικας, που δεν προβλέπεται ως σχήμα από τις ιδρυτικές συνθήκες και τους θεσμούς της Ε.Ε., υπογράμμισε.

Στην πραγματικότητα τίθεται σε αμφισβήτηση το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές για την πρόβλεψη και τη διαχείριση μια κρίσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Και τώρα υπάρχει πάντα ένα πρόβλημα το οποίο άλλοτε σοβεί και άλλοτε εκδηλώνεται, που είναι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι διαφορετικές προτεραιότητες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι διαφορετικοί ρόλοι» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Ο λαός μας έχει φτύσει αίμα, έχει χύσει ιδρώτα, έχει υποστεί θυσίες και παρουσιάζει οικονομικά αποτελέσματα. Δεν θέλει πολιτικές χάρες. Θέλει όμως συνομιλητές θεσμικούς, έγκυρους, σοβαρούς, διορατικούς, με εντολή. Δεν θέλει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θέλει ταχύτητα» δήλωσε. Παράλληλα, χαρακτήρισε άδικη και βλαπτική για τη χώρα την ανακύκλωση της συζήτηση για το αν η Ελλάδα «θέλει ή δεν θέλει»,  για το αν υπάρχει το δημοσιονομικό κενό ή το χρηματοοικονομικό κενό, καθώς και την ανακύκλωση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παράλληλα μεγάλο ατού το πρωτογενές πλεόνασμα, διότι προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνεται πάνω από το στόχο κατά τα 2/3 του θα διανεμηθεί για την αποκατάσταση αδικιών. Αρχίζει η αντίστροφη κίνηση, τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχουν κονδύλια με τα οποία μπορούν να γίνουν μικρές κινήσεις όχι γενναιοδωρίας αλλά δικαιοσύνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ισχύει το «όχι» για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που «δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και το «ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα «για κανονικό κράτος». Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρόκληση» το να «κυριαρχούν στη συζήτηση τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων». Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το εννοούμε αμετάκλητα», ενώ απαντώντας στο επιχείρημα, όπως είπε, των συνομιλητών της κυβέρνησης στην τρόικα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώνεις το δάνειο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση και πως όμως αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισόδημα δεν μπορεί βεβαίως να πληρώσει και συνεπώς πρέπει να υπαχθεί σε μια ρύθμιση. «Δεν μιλάμε για ‘στρατηγικούς κακοπληρωτές' και ‘μπαταχτσήδες', μιλάμε για το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό εξόδου από την κρίση. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για πολιτική «μικρομεγαλισμού και νεοπλουτισμού». Συνεχίζοντας την κριτική, ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν πρωτίστως για τα ποσοστά του «δεν θα είχε γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχημα της διαμαρτυρίας». Χαρακτήρισε μάλιστα προσβολή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «έχουν παίξει ρόλο σε αυτό το φαινόμενο μεμονωμένες περιπτώσεις ακραίου τυχοδιωκτισμού που δυστυχώς αναπτύχθηκαν στους κόλπους μας, αλλά αυτοί τελειώσανε ως φαινόμενα».

Συνεχίζοντας την επίθεση, αναφέρθηκε στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ναυπηγείων που τελικά θα συζητηθεί στις 18 Δεκεμβρίου και την οποία, όπως είπε, περίμεναν 45 ημέρες και «έσκασε η φούσκα» και πως «άλλες 20 μέρες ψάχνουμε τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε». «Τον περιμένουμε να ακούσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά κλήθηκαν να υπογράψουν ένα τελείως διαφορετικό υποχωρητικό κείμενο», συνέχισε, ενώ γενικότερα κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «βαθιά αντιευρωπαϊκό».

 

.