Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας, με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Σε εξέλιξη οι συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των δύο Ιδρυμάτων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τετ – α – τετ των κ. Σαμαρά και Αρβανιτόπουλου εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών διοικητικών υπαλλήλων των δύο πανεπιστημίων.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις οποίες αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης της ομοσπονδίας διοικητικών υπάλληλων με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, η οποία απέβη άκαρπη.
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, το μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζαχαρίας Τριγάζης εκτίμησε πως μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί όπως είπε, «να υπάρξει βούληση για γενναίες πολιτικές αποφάσεις». Σημείωσε ακόμη ότι «με 570 ανθρώπους εκτός, ακόμη και να λήξει η απεργία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Σε ό,τι αφορά την παραπομπή του πρύτανη του Ιδρύματος Θ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό από το υπουργείο Παδείας, ο κ. Τριγάζης έκανε λόγο για «ακραίο και αντιδημοκρατικό μέτρο» που τορπιλίζει, όπως είπε, τον διάλογο.
Σκληρή ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων
Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνοντας λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».
Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρύτανη ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γ. Μυλόπουλο, τον πρύτανη Χαροκοπείου, Δ. Αναγνωστόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτα, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».
«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις.
Εκτιμούν επίσης ότι η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας».
Τέλος ζητούν την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και τη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ