Κοινωνία
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 21:14

ΕΚΠΟΙΖΩ: Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία οι πλειστηριασμοί

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πλειστηριασμοί  είναι «κόκκινη γραμμή» για την κοινωνία τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ και υπογραμμίζει ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πλειστηριασμοί  είναι «κόκκινη γραμμή» για την κοινωνία τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ και υπογραμμίζει ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε την Τετάρτη στην εκδήλωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς.

Επίσης στην εκδήλωση με θέμα «Όχι στους πλειστηριασμούς» και με αίτημα την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη ακόμα, τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των πιστώσεων, θα πρέπει να αποκατασταθεί η προοπτική αποπληρωμής τους και αυτό προϋποθέτει ρύθμιση και προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων στις πραγματικές αξίες και δυνατότητες.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του: «Η αγορά πλέον στενάζει. Η εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών από τις ρυθμίσεις ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάσχεσης καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αλλά και τη δυνατότητα για άμεση αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελούν έναν εφιάλτη που βιώνει ο κάθε επαγγελματίας.

Όπως είπε η ΕΣΕΕ επιμένει στην πρότασή της για θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα ρύθμισης δανείων που θα διασφαλίζει ισότητα και αναλογικότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική αναδιάρθρωση δανείων που είναι εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χωρίς δυνατότητα για αξιώσεις επιπλέον εξασφαλίσεων από τις τράπεζες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα αποτρέψει την κοινωνική αποδιάρθρωση και την οικονομική κατάρρευση.

Ο κ. Δ. Σπυράκος δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών - ΕΔΙΠΚΑ ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο πλειστηριασμός, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι στη συνείδηση των πολιτών ηθικά απαξιωμένος. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Η αγορά ακινήτων θα είναι υπόθεση επιχειρήσεων που θα συσταθούν γι' αυτό το σκοπό και θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κερδοσκοπήσουν. Υπό τις συνθήκες αυτές ο πλειστηριασμός δεν θα είναι πώληση αλλά αρπαγή ακινήτων.

Οι πλειστηριασμοί, δίχως να έχει προηγηθεί μία πολιτική προσαρμογής των χρεών, θα περιθωριοποιήσουν και θα εξαθλιώσουν οικογένειες, θα υπονομεύσουν τις εξασφαλίσεις των ίδιων των τραπεζών, θα οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις και μία κοινωνία που δέχεται τον πλειστηριασμό ως πρότυπο συναλλαγής, είναι ήδη καταρρακωμένη».

Ο κ. Σπυράκος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων, πρωτίστως των πιστωτικών ιδρυμάτων, να προσαρμοστούν οι ενυπόθηκες απαιτήσεις στην πραγματική αξία των ακινήτων ώστε να στηριχθεί η ικανότητα των κατόχων τους να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια.

«Αν παρασχεθεί η παραπάνω προοπτική, θα διευκολυνθεί μία ρεαλιστική ρύθμιση και θα αποτραπεί μία περαιτέρω κατάρρευση των αξιών των ακινήτων και κατ' επέκταση η απαξίωση των ασφαλειών των τραπεζών» είπε.

Η εκστρατεία της ΕΚΠΟΙΖΩ και των 15 Ενώσεων Καταναλωτών, μελών της ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση», εναντίον της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, συνεχίζεται και περιλαμβάνει:

- Συλλογή υπογραφών, σημειώνεται ότι μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 115.000 υπογραφές με όλους τους τρόπους (χειρόγραφα, μηνύματα στο κινητό και στο ίντερνετ) οι οποίες θα παραδοθούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας

Άλλες κινήσεις περιλαμβάνουν τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, συναντήσεις με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, βουλευτές, πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς-κοινωνικούς - επιστημονικούς φορείς, αλλά  και με τρόικα και τη συνέχιση εκδηλώσεων και ομιλιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ