Πολιτιστικά
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 09:20

Ιωάννα Καρυστιάνη και Στίβεν Κινγκ σε πρώτο πλάνο

Σελίδες μυθιστορήματος του Στίβεν Κίνγκ, της βιογραφίας ενός βιρτουόζου πιανίστα αλλά και με την υπογραφή της  Ιωάννας Καρυστιάνη ζωντανεύουν στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. 

Σελίδες μυθιστορήματος του Στίβεν Κίνγκ, της βιογραφίας ενός βιρτουόζου πιανίστα αλλά και με την υπογραφή της  Ιωάννας Καρυστιάνη ζωντανεύουν στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Μαζί με αυτές, έξι ακόμα δημιουργίες πλαισιώνουν τις επιλογές όσων επιλέξουν να περάσουν κάποιες από τις παγωμένες βραδιές συντροφιά με ταινίες.

«Carrie»

Το περίφημο πρώτο μυθιστόρημα του μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ (που δε θα υπήρχε, αν η γυναίκα του δεν είχε σώσει το προσχέδιο από τα σκουπίδια), μετά την εμβληματική μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα, το 1976, επιστρέφει με μία νέα εκδοχή, προσαρμοσμένη στο σήμερα από την Κίμπερλι Πιρς. Η Κλόε Γκρέις Μόρετζ και η - υποψήφια για Όσκαρ - Τζούλιαν Μουρ ζωντανεύουν την ιστορία της καταπιεσμένης κοπέλας με τις τηλεκινητικές ικανότητες, που ξεσπά άγρια, όταν πέφτει θύμα μιας ακόμα φάρσας των συμμαθητών της.

«Ο απρόσκλητος επισκέπτης»

Ένας πρώην αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών, που προσπαθεί να ξεκινήσει μία ήρεμη ζωή, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν έμπορο ναρκωτικών, στην ταινία δράσης του Γκάρι Φλέντερ, με τους Τζέισον Στέιθαμ, Τζέιμς Φράνκο, Ρασέλ Λεφέβρ, Γουινόνα Ράιντερ, Κέιτ Μπόσγουορθ και Φρανκ Γκρίλο. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσακ Λόγκαν και το σενάριο φέρει την υπογραφή του Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Behind the candelabra»

Το βιογραφικό δράμα του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τον - βραβευμένο με Όσκαρ -  Μάικλ Ντάγκλας και τον – 2 φορές υποψήφιο για Όσκαρ - Ματ Ντέιμον, που βασίζεται στο βιβλίο του Σκοτ Θόρσον, «Behind the Candelabra: My Life With Liberace», συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε 11 βραβεία ΕΜΜΥ, από τις 15 συνολικά υποψηφιότητές του. Η ταινία φωτίζει τη σχέση του βιρτουόζου πιανίστα, μοναδικού περφόρμερ και λαμπερού αστέρα της σκηνής, Λιμπεράτσε, με τον νεαρό Σκοτ Θόρσον, η οποία έφτασε μέχρι τα δικαστήρια.

«Ο χορός της πραγματικότητας»

Ο ζωντανός θρύλος των ταινιών «Santa Sangre» και «El Topo», ο χιλιανός σκηνοθέτης Αλεχάνδρο Γιοντορόφσκι, ο μαιτρ του σουρεαλισμού, που οι ταινίες του έγιναν αντικείμενο λατρείας και ανακηρύχτηκαν cult αριστουργήματα, επανέρχεται με μία ταινία, που τη χαρακτηρίζει αυτοβιογραφική, παρά την αχαλίνωτη φαντασία της, και τη λανσάρει στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Εκεί που δεν το περιμένεις»

Μια χωρισμένη μητέρα αποκτά μια καινούρια σχέση, αλλά και μια καινούρια «τέλεια» φίλη, που της σπέρνει αμφιβολίες για τον αγαπημένο της, στην κωμωδία της Νικόλ Χολοφσίνερ, με τους Τζο Γκαντολφίνι, Τόνι Κολέτ, Κάθριν Κίνερ, Τζούλια Λούις Ντρέιφους και Μπεν Φαλκόνε.

«Άη Βασίλης Τζούνιορ»

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων του Λικ Βινσιγκέρα, ο νέος επτάχρονος Άγιος Βασίλης πρέπει να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα: η μαγεία των Χριστουγέννων φαίνεται να εξαφανίζεται από τον κόσμο και, μάλλον, φταίει ο ίδιος γι’ αυτό.

«Μικρά Αγγλία»

Βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, το δράμα του Παντελή Βούλγαρη - με τους Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Μάξιμο Μουμούρη, Βασίλη Βασιλάκη, Χρήστο Καλαβρούζο και Ειρήνη Ιγγλέση - μας ταξιδεύει στην Άνδρο του ’30 και του ’40, όπου ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές και μία συμφεροντολόγα μητέρα ξετυλίγουν την ιστορία ενός παράφορου έρωτα.

«Runaway day»

Ένας άντρας και μια γυναίκα, δραπετεύουν από τις προσωπικές  «φυλακές» της ζωής τους και αρχίζουν μια περιπλάνηση, που εξελίσσεται από αστεία έως επικίνδυνη, στο δράμα του Δημήτρη Μπαβέλα, με τους Μαρία Σκουλά, Μάκη Παπαδημητρίου, Ερρίκο Λίτση, Κωνσταντίνο Σταρίδα, Εύα Βόγλη, Υβόννη Μαλτέζου και Χρήστο Στέργιογλου.

«Ο δρόμος του Ορφέα»

Ο Κώστας Κολημένος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της δραματικής ταινίας, με τους Μπίλιω Καλιακάτσου, Γιάννη Χρηστοδουλιά, Μπίλη Στάμο, Γιώργο Καπετανάκο, Άννα Αντωνοπούλου, Αντώνη Μουλά, Σταύρο Τσαγκαλίδη, Έλενα Προδρομίδου, Φωτεινή Καττή. Η εξαφάνιση του γιου της θα επαναφέρει στη σκληρή πραγματικότητα μία γυναίκα, που έφυγε από τον βαρετό της γάμο για έναν νέο έρωτα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]