Πολιτική
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 15:28

Αισιοδοξία για αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση με τρόικα

Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει σύντομα θετική έκβαση στις συνομιλίες με την τρόικα εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την εκτίμησή του αυτή να βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει αδιέξοδο. 

Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα σύντομα εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την εκτίμησή του αυτή να βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο. 

Σε κοινές τους δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο αρνήθηκαν ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει θετική έκβαση εντός του έτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αδιέξοδο». 

Όπως είπε, η χώρα μπορεί να μην έχει ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί. 

Πεπεισμένος για την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο των ελεγκτών εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας και αυτός πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει αδιέξοδο και πως ορισμένα θέματα είναι δύσκολα από τεχνική σκοπιά.

Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πάντως ότι οι προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της Ε.Ε. είναι προς το καλό Ελλάδας και ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει τη χώρα μας να καταβάλει προσπάθεια.  

Η Ελλάδα και ο... μαραθώνιός της

Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλει η χώρα, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου», πως«δεν είναι ώρα να σταματήσουμε», όπως και ότι «δεν είναι ωρα για τους θεατές απλώς να παρακολουθούν χωρίς να στηρίζουν». 

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως πιθανόν «στο τέλος ο δρομέας είναι περισσότερο κουρασμένος από ό,τι στην αρχή, ακόμα και αν είναι μικρή απόσταση προς το τέλος του δρόμου».  

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι στη διάρκεια των προσπαθειών της η Ελλάδα έχει επιτελέσει θεαματική πρόοδο σε κάποιους τομείς.

Τόνισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν σκέφτεται την κόπωση σε «οποιοδήποτε στάδιο του μαραθωνίου», διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει κόπωση για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει «με ή χωρίς την κρίση, με ή χωρίς την τρόικα».

Αναγνώριση και εύσημα για τις προσπάθειες
 
Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα βγει από την ύφεση το 2014 και αναγνώρισε το «τεράστιο βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα τελευταία βήματα για να φτάσουμε στο τέλος», συνέχισε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

«Έγιναν τεράστιες θυσίες, αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα «εντυπωσιακές» τις προσπάθειες της χώρας μας, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε διάφορους τομείς όπως στη φορολογία και στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στο θέμα της επανεκκίνησης των έργων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Προεδρία «ευκαιριών»

Αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι μία επιτυχημένη προεδρία «ευκαιριών» και όχι «προεδρία κρίσης».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε πρωτίστως στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ειδικότερα την τραπεζική ενοποίηση, υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, πριν από τις ευρωεκλογές.

Συνεχίζοντας, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, στη διαχείριση των συνόρων και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και στη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε. «Είναι μια φιλόδοξη και ρεαλιστική ατζέντα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Με τη σειρά του, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της ανάκαμψης και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την Ε.Ε., καθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένες νομοθεσίες, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, τόνισε ότι πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο της Ε.Ε., ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των τραπεζών και η Ενιαία Εποπτική Αρχή, ώστε να τεθούν σε ισχύ εντός του 2014.

Αναφερόμενος στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. της περιόδου 2014-2020, ο Ζ. Μπαρόζο κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τους κοινοτικούς πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, παρατήρησε ότι βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην Ε.Ε., στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ στο παρελθόν οι επιδόσεις της ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα.