Πολιτική
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 13:30

Παραπομπή της Ελλάδας για μη εφαρμογή κοινοτικής νοθεσίας για τις φυλετικές διακρίσεις

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα λόγω μη εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, η οποία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία από τον Ιούλιο του 2003.

Σε μία από τις τελευταίες του ενέργειες ως Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, ο έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη (16.11.2004), ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ακόμη την οδηγία 2000/43/ΕΚ στην εθνική νομοθεσία».

«Τον Ιούλιο του 2004», αναφέρει ο κ. Δήμας, «η Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που όφειλε να είχε λάβει για τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στην εθνική νομοθεσία».

Η οδηγία 2000/43/ΕΚ εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και καλύπτει πέρα από την πρόσβαση στην απασχόληση, τις εργασιακές συνθήκες και τους όρους απασχόλησης, και τομείς όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη. Ορίζει επίσης ότι τα άτομα που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας.