Πολιτική
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 12:32

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για χιλιάδες απολύσεις

Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας των γιατρών ανέλυσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επέμεινε παράλληλα ότι για λόγους ισότητας δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς από τη διαθεσιμότητα. 

Με αύξηση του πλαφόν στα ραντεβού των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προσλήψεις νέων συμβεβλημένων γιατρών, αλλά και με εντολή τα επείγοντα των νοσοκομείων να εξετάζουν περιστατικά πρωτοβάθμιας υγείας, θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ανέφερε, οι συμβεβλημένοι γιατροί «είναι 5.000 και έχουν όριο 200 ραντεβού το μήνα. Θα το κάνουμε 300 αν χρειαστεί και 400».

Ο υπουργός κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν α) αν συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρύθμισης στην Υγεία και β) αν πρέπει να υπογράψουν το χαρτί εξαίρεσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

«Τα κόμματα, και αναφέρομαι κυρίως σ’ αυτά που συγκυβερνούμε, πιστεύουν ότι πρέπει να υπογράψουμε αυτό το χαρτί;», ρώτησε και πρόσθεσε: «Η γνώμη μας είναι ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε τέτοιο χαρτί για κανένα, για λόγους ισότητας των πολιτών».

«Ποτέ και για κανένα δεν πρόκειται να υπογράψω τέτοιο χαρτί», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι καμία επαγγελματική ομάδα δεν μπορεί να εκβιάζει την κοινωνία. Διέψευσε ακόμη ότι μίλησε για απολύσεις, λέγοντας: «Δεν έχω πει ποτέ για χιλιάδες απολύσεις γιατρών».

Ανέφερε ωστόσο ότι με βάση το πρόγραμμα «health in action», που υπέγραψε με την Κομισσιόν ο πρ. υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, αλλά και με τις υποδείξεις της task force, δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ όλες οι ειδικότητες γιατρών που υπάρχουν σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Σαλμάς -και πρ. Υφυπουργός Υγείας- επεσήμανε στον κ. Γεωργιάδη ότι δεν αρκεί η αύξηση των ραντεβού των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι μόνο 5.000 γιατροί. Τόνισε ακόμη ότι οι προσλήψεις στον ΕΟΠΥΥ θα καθυστερήσουν να γίνουν.

Παράλληλα, απάντησε και στην κριτική που άσκησε ο κ. Γεωργιάδης για την κατάσταση που βρήκε τον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας: «Εμείς βρήκαμε ότι το έλλειμμα ήταν 2,5 και το παραδώσαμε 1,2 δισ. για το 2013, το οποίο έλλειμα θα οφειλόταν στην υστέρηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε σχέδιο 62 δράσεων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Βρήκατε έτοιμο σύστημα τιμολόγησης, ενώ εγώ δεν βρήκα. Ένα παιδί μόνο του στον ΕΟΦ έβγαζε τιμές φαρμάκων».

«Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι σωστό», πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς, «όμως δεν είναι πόρισμα επιτροπών Σουλιώτη ή Θεοδωράκη, αλλά το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ».

«Αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να λύσει μία κρίση που την προκάλεσε η ίδια με την τακτική της, έχει βρεθεί χωρίς καμία κοινωνική συμμαχία, και, απ’ ότι διαπιστώνω, και πτερύγων της ΝΔ και κομμάτων της συγκυβέρνησης. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός. «Είναι ναρκοθετημένη κάθε πρωτοβουλία σας», εκτίμησε και προειδοποίησε ότι «μεταρρυθμίσεις με απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Ο κ. Γεωργιάδης παρενέβη και ρώτησε αν πρέπει να υπογραφεί χαρτί εξαίρεσης. «Δεν έπρεπε να ρωτάτε εμένα. Εμείς είμαστε κατά των διαθεσιμοτήτων. Δεν περισσεύει ούτε δομή ούτε εργαζόμενος στην Υγεία», απάντησε ο κ. Ξανθός, που εκτίμησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στο σύστημα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τον ΕΟΠΥΥ να δίνει ένα ποσό.

«Είχαμε ένα στρεβλό σύστημα που κανείς δεν μπορεί να το υπερασπιστεί», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε την πρότασή του για μία οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας με ενιαία λογική, ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, με επένδυση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινός ρώτησε τον υπουργό Υγείας αν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε «ασφαλώς και δεν μπορώ. Υπάρχει άλλωστε μία διαδικασία αξιολόγησης». 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος ζήτησε «να πούμε ότι κινητικότητα δεν συνδέεται με τις απολύσεις», ενώ έδωσε έμφαση στην παρουσίαση του σχεδίου του υπουργείου.

«Θα πούμε "ναι" στην κινητικότητα και την αξιολόγηση, αλλά θα έχουμε μπροστά μας συνολικά το σχέδιο», ανέφερε και πρότεινε αν δεν μπορεί να αποκατασταθεί ο διάλογος να υπάρξει πρωτοβουλία από την Επιτροπή, αφού «τους δώσουμε τις διασφαλίσεις ότι δεν ξεκινάμε με απολύσεις, αλλά με κινητικότητα και αξιολόγηση».

«Αν θέλει η Επιτροπή να καλέσει τους γιατρούς εδώ, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Είπα ότι και Σάββατο και Κυριακή και Χριστούγεννα εγώ θα είμαι εδώ. Αυτοί (σ.σ. οι γιατροί) δεν έρχονται», απάντησε ο υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν η απεργία συνεχιστεί, θα πάμε την μεταρρύθμιση πολύ γρηγορότερα».

newsroom naftemporiki.gr