Πιο κοινωνικά γίνονται τα αυτιστικά παιδιά με τη βοήθεια της ορμόνης ωκυτοκίνης, όταν τη λαμβάνουν μέσω ψεκασμού από τη μύτη.
Πιο κοινωνικά γίνονται τα αυτιστικά παιδιά με τη βοήθεια της ορμόνης ωκυτοκίνης, όταν τη λαμβάνουν μέσω ψεκασμού από τη μύτη.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένας ψεκασμός αρκεί για να βελτιωθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών με αυτισμό.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science, στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από οκτώ έως δεκαέξι ετών με αυτισμό, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία δοκίμασε το σπρέι με ωκυτοκίνη, ενώ στην άλλη χορηγήθηκε εικονικό σπρέι, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να μελετήσουν τις διαφορές από την επίδρασή της στον εγκέφαλο.
Όπως διαπίστωσαν, μία δόση της ορμόνης ήταν αρκετή για να παρουσιαστεί μεγαλύτερη ανταπόκριση στα κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν άμεση σχέση με την αναγνώριση των συναισθημάτων, την ανταμοιβή και την ικανοποίηση.
Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της γαλήνης, της ηρεμίας, της ευεξίας και της διατήρησης της υγείας, ενώ εκκρίνεται όταν γίνονται πράξεις αγάπης, στοργής και γενναιοδωρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα μετά από πράξεις φροντίδας προς τους άλλους, από φιλικές επαφές, από τη δημιουργία ευγενών συναισθηματικών σχέσεων, αλλά και όταν εκφράζει κανείς την ευγνωμοσύνη του.
Η μελέτη είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση της ωκυτοκίνης στον αυτισμό, γι' αυτό και παρά τα ενθαρρυντικά της αποτελέσματα είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση της θα μπορέσει στο μέλλον να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές αυτισμού.