Πολιτική
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 18:04

Σπ. Σπηλιωτόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει τις εργασίες της Εξεταστικής

«Είναι φανερό πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ παρά τις αντίθετες δηλώσεις του προέδρου του υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, επιχειρεί διαρκώς με δήθεν αποκαλύψεις και δηλώσεις στελεχών του να υπονομεύει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και τη διερεύνηση της αλήθειας.

Σε απάντηση των ψευδών ισχυρισμών τους δίνω σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή μου της 26ης Αυγούστου 2004 προς τον Ρώσο Υπουργό Εθνικής Αμύνης -πολύ πριν τεθεί θέμα Eξεταστικής- με την οποία αποδεικνύεται ότι:

- Παρά τη συμφωνία μας με τη ρωσική κυβέρνηση, η σύμβαση μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καθώς η αντισυμβαλλόμενη ρωσική εταιρεία δεν έχει καταθέσει τραπεζική εγγύηση. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

- Η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε θα υπέγραφε σύμβαση κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας και χωρίς να εξασφαλίσει νόμιμη εγγύηση εκ μέρους της προμηθεύτριας ρωσικής εταιρείας. Νόμιμη εγγύηση η οποία δεν υπήρχε κατά τη σύναψη των αρχικών συμβάσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν να διαλευκανθεί από την Εξεταστική Επιτροπή η υπόθεση της προμήθειας των ΤΟR M1 ή αν θα προσπαθούν με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας να συγκαλύψουν τις ευθύνες στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Επιστολή προς το ρώσο υπουργό Αμυνας της 26ης Αυγούστου 2004

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αμύνης

της Ρωσικής Ομοσπονδίας

κ. Σ. Ιβάνωφ.

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας από 23 Ιουλίου 2004 δια της οποίας με καλείτε να επισκεφθώ επίσημα τη Ρωσική Ομοσπονδία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Ευχαρίστως αποδέχομαι την ευγενική σας πρόσκληση, ημερομηνία της οποίας θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό σας και την ευχή όπως η εμπορική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας συνεχισθεί σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εξ ου και θα ήθελα να σας απασχολήσω με ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την σύναψη της 4ης τροποποιητικής Συμβάσεως σε συνέχεια των γνωστών συμβατικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στην αγορά των Α/Α συστημάτων TOR M1. Είναι ήδη γνωστό ότι κατόπιν διαπραγματευτικών επαφών του υπουργείου μας με τους εκπροσώπους της εταιρείας ROSOBORONEXPORΤ και με τον υφυπουργό κ. Ντιμίτριεφ απεφασίσθη η σύναψη τροποποιητικής συμβάσεως μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης και της ανωτέρω εταιρείας και μάλιστα η απόφασή μας αυτή ανακοινώθηκε δημοσίως. Πλην όμως, όταν εκλήθησαν οι εδώ εκπρόσωποι της Ρωσικής εταιρείας για την κατάρτιση της Συμβάσεως και υπεδείχθη σ΄αυτούς η αυτονόητη και κατά τους όρους της Ελληνικής νομοθεσίας νομότυπη κατάρτιση αυτής με την παροχή εκ μέρους της προμηθεύτριας εταιρείας νομότυπης εγγύησης, η οποία δεν υπήρχε, σημειωτέον, κατά την σύναψη των αρχικών συμβάσεων επί εποχής της προηγούμενης Ελληνικής κυβερνήσεως, ο εδώ εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Φρολόφ, ενώ αρχικώς συμφώνησε και μάλιστα απεδέχθη και παροχή εγγυητικής επιστολής συγκεκριμένης τράπεζας (της VNESHTORG BANK Μόσχας), μετά από επικοινωνία του με τους διοικούντες την εταιρεία ROSOBORONEXPORΤ, δήλωσε τόσο στην ελληνική επιτροπή όσο και στον Γεν. Γραμματέα της ΓΓΟΣΑΕ κ. Γ. Ζορμπά, ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει εγγύηση κατά την κατάρτιση της υπό υπογραφή συμβάσεως, προέβαλε δε τον, αβάσιμο κατά την ελληνική νομοθεσία, ισχυρισμό ότι θεωρεί ως ?εγγύηση? καλύπτουσα και την παρούσα σύμβαση, την υπάρχουσα κατά την αρχική σύμβαση προμηθείας των συστημάτων TOR M1 την υπογεγραμμένη από τον κ. Α.KUDRIN επιστολή με την οποία τονίζεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, σύμφωνα με τους όρους της ρωσικής νομοθεσίας να ανταποκριθεί η προμηθεύτρια εταιρεία στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, η παραμέληση των οποίων στη συνέχεια κράτησε επί τετραετία περίπου. Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ότι η ανωτέρω συνοδεύσασα την αρχική σύμβαση επιστολή δεν αποτελεί νομότυπη μορφή συμβατικής εγγυήσεως, το δε γεγονός ότι θεώρησε αυτήν αρκετή, κατά παράβαση της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας η τότε ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου ΄Αμυνας, ούτε δεσμεύει, ούτε βαρύνει την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου ΄Αμυνας, η οποία εμμένει στην παροχή νόμιμης εγγυήσεως ως απαραίτητης, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο προϋποθέσεως για την νομότυπη κατάρτιση της 4ης τροποποιητικής Συμβάσεως.

Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την επιθυμία μας όπως επιτευχθεί και συμβατικώς η τακτοποίηση των εκ των αρχικών συμβάσεων εκκρεμοτήτων, ζητείται, κύριε Υπουργέ, η προσωπική σας παρέμβαση ως Υπουργού Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ως εκ τούτου αρμοδίου εκπροσώπου της Ρωσικής Κυβερνήσεως, προκειμένου η εταιρεία ROSOBORONEXPORΤ να προσέλθει στην νομότυπη σύναψη της συμβάσεως, υπό τους τεθέντες εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς νόμιμους όρους ή, σε περίπτωση τελικής αρνήσεως της εν λόγω εταιρείας να δεχθεί τους όρους αυτούς, να μεριμνήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας όπως συναινέσει η εταιρεία ROSOBORONEXPORT και εκχωρηθούν τα συμβατικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις αυτής στην αρχικώς συμβληθείσα με το Ελληνικό Δημόσιο κατασκευάστρια εταιρεία ?GONCERN ALMAZ-ANΤEY? προκειμένου αυτή και με την συμβατική συναίνεση του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης αλλά και με την παροχή σ΄αυτήν κάποιου χρονικού διαστήματος, να δυνηθεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να τακτοποιηθεί τελικώς η υπάρχουσα συμβατική εκκρεμότητα.

Είμαι πεπεισμένος, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ότι θα εξαντλήσετε την προσπάθεια και την πολύτιμη συμβολή Σας για την επίλυση του ανωτέρω θέματος, ώστε να συνεχισθεί η συνεργασία των χωρών μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να Σας εκφράσω κύριε Υπουργέ, τους θερμότερους χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για κάθε επιτυχία στο υψηλό έργο σας.

Με τιμή

Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος