Κόσμος
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 19:50

Ανάν: Υπάρχει τώρα πιθανότητα προόδου με τον οδικό χάρτη

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ, προτού αναχωρήσει για τη Ραμάλα για να έχει συνάντηση με το νέο πρόεδρο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Πλαιαστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κορέι.

Ο κ. Λαβρόφ έφτασε στην Ιερουσαλήμ προερχόμενος από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ-ελ-Σέιχ, όπου έλαβε χώρα η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ, στο περιθώριο της οποίας το κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και ΟΗΕ) υποσχέθηκε να βοηθήσει για την ομαλή διεξαγωγή των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών στις 9 Ιανουαρίου.

«Υπάρχει τώρα πιθανότητα προόδου με τον οδικό χάρτη» επισημάνθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Αναν, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κ. Πάουελ δήλωσε ότι το κουαρτέτο στρέφεται στο μέλλον και θέλει να επωφεληθεί από την σχεδιαζόμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το Ισραήλ να άρει τα οδοφράγματά του «επιτρέποντας σε όσους Παλαιστινίους το επιθυμούν να ψηφίσουν το νέο πρόεδρό τους».

Τέλος, αύριο ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο θα αρχίσει επίσκεψη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.