Το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε κίνηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να ζητήσουν ψηφοφορία για την αποπομπή ή μη της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ, η οποία κατηγορείται για την αποτυχία της πορείας της Ουκρανίας προς την σύσφιξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την καταστολή φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.
Μόνον 186 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία για να υιοθετηθεί χρειαζόταν να συγκεντρώσει 226 ψήφους.
Στην ψηφοφορία δεν μετείχε το φιλορωσικό κυβερνών Κόμμα των Περιοχών.
Αζάροφ: Όχι άλλη Πορτοκαλί Επανάσταση
Έκκληση να μην επαναληφθεί η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας και άνοιξε το δρόμο στη φιλοδυτική προεδρία Γιούσενκο απηύθυνε την Τρίτη, από το βήμα του κοινοβουλίου, ο ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, στη διάρκεια συζήτησης για πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για τις βιαιότητες της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών το Σάββατο στο Κίεβο που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
«Εξ ονόματος της κυβέρνησης, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τις ενέργειες των δυνάμεων της τάξης. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λυπούνται βαθειά», τόνισε.
«Η κυβέρνηση αυτή ευθύνεται για το ότι ξυλοκοπήθηκαν παιδιά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ντροπή! Ευθύνεται για το ξεπούλημα της Ουκρανίας στην Ρωσία και για την διάψευση της ελπίδας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ντροπή!», σημείωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
«Η κυβέρνηση ψεύδεται», υπογράμμισε παράλληλα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, την «ύψιστη προδοσία».
Στην Κίνα ο Γιανουκόβιτς
Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναχώρησε κανονικά για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Οι διαδηλώσεις στο Κίεβο συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να επικεντρώνονται στο κοινοβούλιο, αλλά και στην έδρα της κυβέρνησης και να ζητούν την παραίτηση της τελευταίας.
Πρόσκληση στο Παρίσι για τον Β. Κλίτσκο
Στο Παρίσι προσεκλήθη την Τρίτη ο Βιτάλι Κλίτσκο για συνομιλίες σχετικά με την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της χώρας του που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στους δρόμους.
Η Ουκρανία βυθίστηκε στην κρίση όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πιεζόμενος από τη Ρωσία, απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές να έχουν αποκλείσει την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοσταθμό RFI ότι έστειλε μήνυμα στον κ. Κλίτσκο πως είναι έτοιμος να τον συναντήσει στο Παρίσι.
Ο κ. Φαμπιούς πρόσθεσε ότι ο ίδιος, καθώς και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκαν με τον κ. Γιανουκόβιτς στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους.
«Εμείς δε θα αναμιχθούμε σε εσωτερικές υποθέσεις, αλλά συνομιλήσαμε με τον κ. Γιανουκόβιτς και μού φαίνεται φυσιολογικό να συναντηθώ και με τον κ. Κλίτσκο, από τη στιγμή που η κ. Τιμοσένκο είναι στη φυλακή», επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Αζάροφ περί κινδύνου πραξικοπήματος από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο και τους διαδηλωτές, ο κ. Φαμπιούς σημείωσε: «Δεν πρόκειται για πραξικόπημα. Δεν είδα στρατιωτική επέμβαση. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για ένα πραξικόπημα εκεί».