Υγεία
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 15:13

Πρόβλεψη για αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων

Αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα προβλέπουν οι έλληνες επιστήμονες, όπως επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή του 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (5-7 Δεκεμβρίου).

Αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα προβλέπουν οι έλληνες επιστήμονες, όπως επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή του 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (5-7 Δεκεμβρίου). 

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το κάπνισμα, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η φυματίωση και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια απειλούν την υγεία των πνευμόνων και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Αύξηση του επιπολασμού της ΧΑΠ λόγω καύσης βιομάζας και ξύλων

Η Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την καύση βιομάζας και ξύλων, που αυξήθηκε λόγω του συνδυασμού της κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, μπορεί να συσχετιστεί με αύξηση του επιπολασμού της ΧΑΠ.

Οικονομική κρίση και κάπνισμα

Δύο εργασίες, από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» μελετούν την επίδραση της οικονομικής κρίσης στη διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την πρώτη, ο ένας στους τρεις επαγγελματίες υγείας μείωσε το κάπνισμα λόγω μειωμένου εισοδήματος (απώλεια στο εισόδημα περισσότερο από 20% με δυσανάλογη αύξηση του φόρτου εργασίας).

Όπως δείχνει η δεύτερη μελέτη, η μη κάλυψη των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος απασχολούσε το 89% των καπνιστών το 2012, σε σχέση με το 55% το 2008. Το 43% των υποτροπών στη διακοπή του καπνίσματος οφειλόταν στο άγχος από τα οικονομικά προβλήματα.

Μια μελέτη από το νοσοκομείο Καβάλας έδειξε ότι όταν η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αρχίζει σε νοσηλευόμενους με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία) επιτυγχάνει διακοπή του καπνίσματος σχεδόν στο 75% των ασθενών. Πιο αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση σε ασθενείς με πνευμονία και άσθμα.

Μελέτη από δύο πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Σωτηρία» έδειξε ότι 4 στους 10 ασθενείς που χειρουργήθηκαν για καρκίνο του πνεύμονα συνέχιζαν να καπνίζουν ένα χρόνο μετά. Άλλη μελέτη του «Σωτηρία» έδειξε ότι από καρκίνο του πνεύμονα πάσχουν τα τελευταία χρόνια όλο και νεότεροι, κάτι που οφείλεται στην έναρξη του καπνίσματος σε μικρότερη ηλικία.

Στο αντιφυματικό τμήμα του «Σωτηρία» γίνεται προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος σε ασθενείς με φυματίωση. Όσοι έλαβαν επιπρόσθετα φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος είχαν μεγαλύτερα ποσοστά διακοπής από όσους δεν έλαβαν αγωγή. Οι ασθενείς με φυματίωση που συνέχιζαν να καπνίζουν εμφάνιζαν  καθυστερημένη ακτινολογική βελτίωση και επιμονή αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Αντικαπνιστικός νόμος

Από ομάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ερευνήθηκε η άποψη των κατοίκων της Αττικής για τον τελευταίο νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιος χώρους. Μόνο το 9% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι επαρκή για τη προστασία των μη καπνιστών και το 65% συμφωνεί με την καθολική απαγόρευση στους κλειστούς χώρους.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εργασία από την πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών που μπορεί να οφείλεται στο υγρό που χρησιμοποιείται.

Μετανάστες

Όσον αφορά στο θέμα των μεταναστών, δύο μελέτες από τα πνευμονολογικά τμήματα των νοσοκομείων Σπάρτης και Ξάνθης αντίστοιχα, έδειξαν ότι 4 στους 10 αλλοδαπούς κυρίως πακιστανικής καταγωγής, είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ξάνθη να είναι ήταν 25%. Αν και κανείς από αυτούς δεν είχε ευρήματα ενεργού νόσου, η Εταιρεία επισημαίνει ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση για την μετακίνηση πληθυσμών.