Μία κάμερα η οποία μπορεί να τραβήξει τρισδιάστατες φωτογραφίες υπό συνθήκες σχεδόν πλήρους σκότους ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ.
Μία κάμερα η οποία μπορεί να τραβήξει τρισδιάστατες φωτογραφίες υπό συνθήκες σχεδόν πλήρους σκότους ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ.
Η κάμερα μπορεί να «συλλαμβάνει» εικόνες αντικειμένων χρησιμοποιώντας μεμονωμένα σωματίδια φωτός (φωτόνια), τη στιγμή που, για τη λήψη μιας φωτογραφίας μέσω μίας κάμερας κινητού τηλεφώνου, θα απαιτούνταν δισεκατομμύρια φωτόνια.
Η όλη ιδέα είναι παρεμφερής στο σύστημα Lidar που χρησιμοποιείται από την Google στο Streetview. «Δανειστήκαμε τις αρχές του – οι αισθητήρες μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα φωτόνια, αλλά και πάλι χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες για να σχηματίσουν εικόνες. Αλλά φέραμε το σύστημα στα όριά του» είπε ο Αχμέντ Κιρμάνι, συντάκτης του σχετικού paper, στο BBC.
Το lidar χρησιμοποιεί λέιζερ για να εκπέμψει παλμούς φωτός προς ένα αντικείμενο σε διάταξη πλέγματος. Κάθε θέση στο πλέγμα αντιστοιχεί σε ένα πίξελ στην τελική εικόνα. Υπό κανονικές συνθήκες, το λέιζερ θα «έριχνε» πολλές φορές σε κάθε θέση και θα ανίχνευε πολλαπλά ανακλώμενα φωτόνια. Ωστόσο, το σύστημα του ΜΙΤ προχωρεί στην επόμενη θέση στο πλέγμα μόλις εντοπίσει ένα και μόνο φωτόνιο.Το «φιλτράρισμα» του «θορύβου» γίνεται μέσω μίας εξελιγμένης μεθόδου, η οποία εξετάζει τα χαρακτηριστικά των κοντινών πίξελ, θεωρώντας ότι θα έχουν παρόμοιες ιδιότητες και περίπου το ίδιο βάθος. Αυτή η υπόθεση επιτρέπει το καλύτερο φιλτράρισμα του «θορύβου».
Ένα συμβατικό σύστημα lidar θα χρειαζόταν περίπου τα εκατονταπλάσια φωτόνια για να παράξει μία εικόνα αντίστοιχη αυτών που «συλλαμβάνει» το εν λόγω σύστημα, κάτι που συνεπάγεται μεγάλα οφέλη όσον αφορά σε ενέργεια και χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από στρατιωτικές εφαρμογές μέχρι ιατρικές (και συγκεκριμένα οφθαλμολογικές).
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς θεωρείται ότι τέτοιου είδους τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στις νυχτερινές επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους στρατιώτες να βλέπουν στο σκοτάδι. Επίσης, είναι λογικό κάποια στιγμή να φτάσει και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων, καθώς απαιτεί σαφώς λιγότερο φωτισμό από ό,τι αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα, έχοντας παράλληλα μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Science.