Πολιτική
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 18:39

Σβόμποντα: Η τρόικα πρέπει να αναγνωρίσει το έργο της Ελλάδας

Έκκληση προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την τρόικα να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα και να μη ζητούν απαράδεκτα πράγματα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση, απηύθυνε ο Χάνες Σβόμποντα.

Έκκληση προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την τρόικα να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα και να μη ζητούν απαράδεκτα πράγματα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Σβόμποντα δήλωσε ότι στη χώρα έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. «Φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, είπε ότι υπάρχουν καλά σημάδια για την Ελλάδα, αλλά υπάρχει ένας περιορισμός: το ότι η Ευρώπη δεν βαδίζει με μια πολιτική ανάπτυξης.

«Όσο δεν έχεις αναπτυξιακή πολιτική, πώς μπορείς να μεταμορφώσεις το χαμηλό κόστος εργασίας σε αύξηση εξαγωγών, για παράδειγμα; Γι αυτό συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρέπει να επωμίζεται όλο το βάρος η Ελλάδα, ούτε κάποιες άλλες χώρες. Το βάρος πρέπει να το επωμιστεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, με βάση τη δύσκολη γεωγραφική της θέση. Ο κ. Σβόμποντα επεσήμανε ότι «θα πρέπει να γίνουν πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν οι δράσεις, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, όπου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και κοινές ευρωπαϊκές δραστηριότητες».

Ο κ. Σβόμποντα προέβη και σε σύντομο σχόλιο σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής και του ακροδεξιού εξτρεμισμού, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν αγώνα της κοινωνίας εναντίον του φαινομένου και εκφράζοντας την ανησυχία του για ορισμένες τάσεις σε κάποια κράτη – μέλη. «Ορισμένα κράτη-μέλη δεν προσπαθούν για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, δεν καλλιεργούν την ανοχή και έτσι δεν προχωρούν μπροστά. Και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι δεν πρέπει να δεχθούμε» κατέληξε.

Από πλευράς του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., που είναι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε υγιείς δημοσιονομικές και δημογραφικές βάσεις, η εμβάθυνση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, η τραπεζική ένωση, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ακτογραμμής, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, καθώς και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.