Κόσμος
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 13:58

Κίνα: «Σοβαρή κατάθλιψη» για την κρατούμενη σύζυγο του Λιου Σιαομπό

Η σύζυγος του φυλακισμένου κινέζου νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό, η οποία βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, πάσχει πιθανότατα από σοβαρή κατάθλιψη.

Η σύζυγος του φυλακισμένου κινέζου νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό, η οποία βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, δεν είναι καλά στην υγεία της και πάσχει πιθανότατα από σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αρνείται να ζητήσει ιατρική βοήθεια, επειδή φοβάται ότι οι αρχές θα την τιμωρήσουν ακόμη περισσότερο, δήλωσαν τη Δευτέρα φιλικά της πρόσωπα.

Οι αφηγήσεις φίλων της Λιού Σιά ρίχνουν φως στις συνθήκες ζωής της αφότου τέθηκε υπό κράτηση στην οικία της μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010.

Οι αφηγήσεις δημοσιοποιούνται επίσης δύο ημέρες πριν από επίσκεψη στην Κίνα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να τεθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Λιού Σιά έγραψε τον Αύγουστο στον εξέχοντα δικηγόρο Μο Σιαοπίνγκ, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι «έφτασε κοντά στην τρέλα, στην ψυχική κατάρρευση», στη διάρκεια της δίκης του αδελφού της, Λιού Χούι, με κατηγορίες για απάτη, δήλωσε ο κ. Μο στο πρακτορείο Reuters.

«Η οικογένειά της ανησυχεί πολύ και της δίνουν αντικαταθλιπτικά», είπε ο κ. Μο. «Όταν αποκόβεσαι τόσο πολύ καιρό από τον κόσμο, πώς νομίζεις ότι θα είναι η ψυχική κατάστασή σου;», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος τόνισε παράλληλα ότι η Λιού Σιά φοβάται πως οι αξιωματούχοι μπορεί να την υποχρεώσουν να δεχθεί διορισμένους από την κυβέρνηση γιατρούς και εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει και άλλοτε ψυχιατρεία για να τιμωρήσει διαφωνούντες.

Οι αρχές επιτρέπουν σπάνια στη κ. Λιού να βγαίνει από την οικία της, εκτός από τις κατά καιρούς επισκέψεις της στο σύζυγό της και την οικογένειά της, ενώ δεν της επιτρέπεται σχεδόν ποτέ να δεχθεί επισκέπτες. Δεν έχει καταδικασθεί για κανένα έγκλημα.