Την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκειμένου να καταστεί δυνατό να ανοίξει το Καποδιστριακό ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκειμένου να καταστεί δυνατό να ανοίξει το Καποδιστριακό ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Όπως έγινε γνωστό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Πελεγρίνη και του ζήτησε να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους διοικητικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο.
Κατά την επικοινωνία, υπογράμμισε επίσης την ευθύνη του Πρύτανη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, κάτι, που όπως σημείωσε, έχουν πράξει από τον Οκτώβριο στα άλλα επτά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, οι συνάδελφοι του, Πρυτάνεις.
Του επεσήμανε ακόμη ότι αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει ο διάλογος επί των προτάσεών του.
Σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στον τρόπο λήψης της απόφασης για συνέχιση της απεργίας στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας πως μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις διά βοής.
Ανάφερε ακόμη πως σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Σχετικά με την επικοινωνία του με τον κ. Πελεγρίνη, είπε πως ζήτησε από τον πρύτανη να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ, καθώς και «να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε».
«Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπρόσωπους των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου, παρουσία και του πρύτανη Σίμου Σιμόπουλου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στα ΑΕΙ, η οποία κλιμακώθηκε μετά και την απόφαση των διοικητικών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας.
Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική από παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι τόνισαν ότι ο διάλογος συνεχίζεται.
Τα πράγματα πλέον έχουν φθάσει σε οριακό σημείο για το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει θέσει την ερχόμενη Δευτέρα ως ανώτατο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ εμφανίζονται πάντως διχασμένοι ως προς το ζήτημα της συνεχιζόμενης εδώ και περίπου τρεις μήνες απεργίας τους, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου τους Δημήτρη Σακάτο, σήμερα το πρωί προσήλθαν στις θέσεις τους για να εργαστούν περίπου το 50% των υπαλλήλων. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε ο κ. Σακάτος. Το κλίμα έντασης αποτυπώνεται και από τη μαρτυρία υπαλλήλων που δεν απεργούν, ότι δέχθηκαν απειλές από απεργούς συναδέλφους τους.
«Η απεργία συνεχίζεται κανονικά» διεμήνυσε λίγο αργότερα η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
«Λόγω της διασποράς των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα. Υπάρχει, όμως, η απόφαση της γενικής συνέλευσης για απεργία, η οποία επιπλέον περιφρουρείται», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος της απεργιακής επιτροπής, διαψεύδοντας τον γενικό γραμματέα του συλλόγου Δημήτρη Σακάτο ότι έχει προσέλθει στην εργασία του περίπου το 50% των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ.
Η απεργιακή επιτροπή καταγγέλλει επίσης το ΔΣ του συλλόγου ότι αρνείται την αντιπροσωπευτική συμμετοχή στην επιτροπή που συνδιαλέγεται με το υπουργείο Παιδείας.
Έκκληση στον υπουργό για συνέχιση του διαλόγου και στο ΕΚΠΑ
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος από την πλευρά του απευθύνει έκκληση στον υπουργό για συνέχιση του διαλόγου στο ΕΚΠΑ, χαρακτήριζοντας ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου για διάλογο με τις διοικήσεις των δύο μεγάλων Πανεπιστημίων της Αθήνας και με τους εκπροσώπους των διοικητικών στελεχών τους.
Σημειώνει ακόμη πως ήδη από τις πρώτες συναντήσεις διαφάνηκε ότι τα αδιέξοδα ξεπερνιώνται με το διάλογο και αναδείχθηκαν προτάσεις για λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά τόσο για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων όσο και για τη διασφάλιση των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί «να μη μείνει έωλη αυτή η σημαντική πρωτοβουλία ... αλλά ο διάλογος να ολοκληρωθεί και οδηγηθούμε σε αίσιο αποτέλεσμα».
Συγκεκριμένα, απευθύνει έκκληση στον κ. Αρβανιτόπουλο, με αφορμή και τη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου με τους εκπροσώπους των διοικητικών στελεχών του ΕΜΠ, να συνεχιστεί ο διάλογος και με τους εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου του ΕΚΠΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο υπουργός, να αποσυρθεί η ΚΥΑ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρόκειται για καταστροφικό μέτρο.
«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τις κλειστές σχολές» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση της ΚΥΑ ως μοναδική λύση.
Τονίζει ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, κανένα από τα αντισυνταγματικά μέτρα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και απαξιώνουν τη λειτουργία τους».