Κόσμος
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2004 17:55

Διαφωνίες Ε.Ε. - Ρωσίας για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία και ζητήματα ασφαλείας

Έκκληση για μια «ειρηνική προσέγγιση» με σκοπό την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, απηύθυναν Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας στη Χάγη.

Πάντως ο προεδρεύων της Ε.Ε., ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πήτερ Μπαλκενέντε, αναγνώρισε ότι δεν συμφώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν σε όλες πτυχές της ουκρανικής κρίσης.

«Είμαστε σύμφωνοι στο γεγονός ότι είναι βασική μια ειρηνική προσέγγιση για την εγκατάσταση μιας νόμιμης κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Μπαλκενέντε, σημειώνοντας παράλληλα πως «κάθε ένσταση επί της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να εξεταστεί».

«Κατά την άποψή μου, όλα τα προβλήματα που αφορούν τις εκλογές (στην Ουκρανία) πρέπει να διευθετηθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος. «Όλες οι διαμαρτυρίες πρέπει να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Είναι θέμα των ουκρανικών δικαστηρίων να επιλύσουν οποιοδήποτε θέμα προέκυψε», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ολλανδό πρωθυπουργό. Ο κ. Πούτιν υπογραμμισε πως «τα αποτελέσματα των εκλογών είναι διαφανή» και συμπλήρωσε πως ήδη συνεχάρη τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως νικητή των εκλογών, ενώ υπογράμμισε πως οι ξένοι δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να οδηγήσουν την Ουκρανία σε μια «άσκοπη μαζική καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ολεγκ Χάιντουκ, παραιτήθηκε σήμερα επικαλούμενος διαφωνίες με τις αρχές. «Όταν η ευρωπαϊκή κοινότητα δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, για τι είδους ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορούσε να μιλάμε;», σημείωσε ο κ. Χάιντουκ σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση κορυφής της Χάγης, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξαν σε υπογραφή συμφωνίας για τη στρατηγική συνεργασία Ε.Ε.- Ρωσίας, λόγω διαφωνιών σε θέματα ασφαλείας. Εντουτοις οι δύο πλευρές προέβλεψαν πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το Μάιο του 2005.

Τα δύο μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας, έναν τομέα που αφορά ιδιαίτερα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και τις δημοκρατίες του Καυκάσου.