Ναυάγησαν οι προσπάθειες στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να σωθεί το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.
Ναυάγησαν οι προσπάθειες στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να σωθεί το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.
Στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς φέρεται να πρότεινε την έναρξη τριμερών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε., σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ο κ. Γιανούκοβιτς προέτρεψε τις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο να μαλακώσει τους όρους μιας πιθανής δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις τριμερείς συνομιλίες και είπαν στον Γιανούκοβιτς ότι πρέπει να αναλάβει δέσμευση και να υπογράψει τη συμφωνία που ο ίδιος αρνήθηκε πριν λίγες ημέρες. «Είχε να κάνει αυτό το άλμα πίστης αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει» δήλωσε ο διπλωμάτης σημειώνοντας ότι η συμφωνία παραμένει στο τραπέζι, αλλά είναι απίθανο να υπογραφεί κατά το επόμενο έτος.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν μίλησε για τη συμφωνία ... αλλά για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Ήθελε αυτά τα προβλήματα να λυθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας κατέχει την προεδρία της Ε.Ε..
Μερικές δεκάδες Ουκρανοί διαδηλωτές ήταν έξω από το τόπο διεξαγωγής της συνόδου στο Βίλνιους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Γιανούκοβιτς, μην μας κλέβεις το μέλλον» και «Είμαστε ευρωπαίοι».
Η Ουκρανία και τα 28 κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντηση στο Βίλνιους είχαν ως στόχο να υπογράψουν μια φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας η οποία θα σηματοδοτούσε μια ιστορική στροφή προς τα δυτικά για την πρώην σοβιετική δημοκρατία και απαγκίστρωσή της από την τροχιά της Ρωσίας.
Αλλά την περασμένη εβδομάδα και κάτω από την έντονη πίεση της Μόσχας ο Γιανούκοβιτς «παραιτήθηκε» από τα σχέδια του να υπογράψει τη συμφωνία προτιμώντας τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters