Κόσμος
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 20:18

Γ. Σμιτ: Η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε. για να στηριχθεί πολιτικά

Για τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε βιβλίο του με τίτλο «Η δική μου Ευρώπη», αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Die Zeit».

 

Για τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε βιβλίο του με τίτλο «Η δική μου Ευρώπη», αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Die Zeit».

«Η Ελλάδα έπρεπε να γίνει δεκτή στην Κοινή Αγορά, προκειμένου να στηριχθεί, καθώς είχε μόλις βγει από την δικτατορία», υποστηρίζει ο Χέλμουτ Σμιτ, στο βιβλίο του και επισημαίνει ότι αυτή ήταν η επιχειρηματολογία του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, με την οποία ο ίδιος συμφωνεί ακόμη και σήμερα.

«Εγώ δεν θεωρούσα ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ώριμη ώστε να γίνει δεκτή στην Κοινή Αγορά, αλλά ο Ζισκάρ ήταν πεπεισμένος: τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, ομοίως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα», αναφέρει ο κ. Σμιτ.

Επίσης στο βιβλίο του, μεταφέρεται η συζήτηση του πρώην Καγκελάριου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. 

Ο κ. Φίσερ από την πλευρά του απορρίπτει την πολιτική εξόδου από την κρίση που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η Άγκελα Μέρκελ και υποστηρίζει ότι «όσο περισσότερο οι Έλληνες παίρνουν μέσα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄επέκταση μεγαλώνει το χρέος».

Τονίζει δε ότι «ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε, επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας» και τάσσεται υπέρ της κοινής ανάληψης χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο  κ. Σμιτ  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατηγορεί μάλιστα την Άγκελα Μέρκελ ότι απαιτεί από τις χώρες του Νότου να διορθώσουν την αγορά εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει κοινό σχέδιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ