Η αντίθεση των αιρετών στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους και στη διάσπαση των δήμων εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ.
Η αντίθεση των αιρετών στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους και στη διάσπαση των δήμων εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας).
Στο πλαίσιο της συνέλευσης, η ΚΕΔΕ τόνισε ότι ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ, της δίνει το «ηθικό και πολιτικό δικαίωμα» να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.
Οι αιρετοί εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ, ενώ ζητούν την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και «καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ και χωρίς τις δήθεν “εγγυήσεις”, που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο».
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το διαμορφούμενο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον έχει οδηγήσει τους αιρετούς, αλλά και τους εργαζόμενους σε πραγματική απόγνωση, τη στιγμή που οι δήμοι «αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως παρατέθηκαν, έχουν ως εξής:
«Προτείνουμε:
Η ΚΕΔΕ ζητεί την έναρξη ενός «ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου» που θα οδηγήσει σε επίλυση των επίμαχων θεμάτων. Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις «αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας» και από το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και να μην υπονομεύει την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση.