Κοινωνία
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 16:45

«Κόκκινες γραμμές» ζητούν πολλοί δήμαρχοι από την ηγεσία της ΚΕΔΕ

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να ζητούν «κόκκινες γραμμές» από την ηγεσία της Ένωσης όσον αφορά τις νέες περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. 

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να ζητούν «κόκκινες γραμμές» από την ηγεσία της Ένωσης όσον αφορά τις νέες περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. 

Ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης ζήτησε να συμπεριληφθούν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης εννέα αιτήματα - προτάσεις:

Οι προτάσεις του είναι οι εξής: 

  • Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.
  • Δημιουργία Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με δικαιούχους τους δήμους για αστικές αναπλάσεις και για μικρά δημοτικά έργα υποδομής.
  • Αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% σε 10%, αφού πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Συνέχιση ένταξης έργων στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης- ΕΕΤΑ, μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.
  • Να μην υπάρξει άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των δήμων, παρά μόνο η εθελοντική κινητικότητα.
  • Απορρόφηση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
  • Ενσωμάτωση των 11 αναποτελεσματικών και αλληλεπικαλυπτόμενων ελέγχων, σε ένα ενιαίο πλαίσιο ελέγχων.
  • Άρνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρνηση αποδοχής της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων σε περισσότερους.

«Αν ψηφισθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για νέες μειώσεις, οι περισσότεροι δήμοι, τουλάχιστον της Αττικής, δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε μισθοδοσία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης και σημείωσε ότι μόνο στους δήμους της Δυτικής Αττικής τα έσοδα από δημοτικά τέλη έχουν μειωθεί κατά 25%, εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο κ. Σαράντης υποστήριξε ακόμη πως όταν κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόβονται από άπορους, άστεγους, ανήμπορους, ΑΜΕΑ και ότι αυτήν τη στιγμή η στήριξη των αδυνάμων κοινωνικών κατηγοριών έχει πέσει αποκλειστικά στους ώμους των δήμων. 

«Να τραβήξουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κόκκινη γραμμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι δήμοι δεν μπορούν να γίνουν εισπράκτορες των δανειστών και ότι είναι αθέμιτες οι ξαφνικές καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, η μείωση προσωπικού και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

«Δεν μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν καμία νέα φορολογία, κανένα νέο τέλος, καμία νέα αύξηση», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος αναφερόμενος στη συνεχή αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι «η τρόικα ενεργεί μετά από πληροφορίες που δίνουν κάποιοι καλοθελητές», γι' αυτό και «αναφέρεται επανειλημμένως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό βλέπουμε αρνητικούς πηχυαίους τίτλους στον Τύπο».

«Δεν ήταν αναγκαίο το συνέδριο, δεν προσέφερε τίποτα παραπάνω σ' αυτή την κολασμένη τριετία που ζούμε», είπε ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, δήμαρχος Νίκαιας -  Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αποδίδοντας ευθύνες στην ΚΕΔΕ και την ηγεσία της.

«Τα τελευταία 15 - 20 χρόνια», είπε, «καταβάλλαμε προσπάθειες για να μειώσουμε την απόσταση που μας χώριζε από την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε ότι από το 2011 η Αυτοδιοίκηση χάνει κομμάτια της, με τη μείωση των αρμοδιοτήτων και δομών, την αδυναμία υλοποίησης βασικών αρμοδιοτήτων, όπως η καθαριότητα και θετικών για τον πολίτη θεσμών, όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών».

«Το μόνο θετικό είναι ότι έχουμε επωμισθεί την ευθύνη να κρατήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας, μέσω των κοινωνικών δομών», συμπλήρωσε ο κ. Ιωακειμίδης και υπογράμμισε την ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» ξεπεράσθηκε παντελώς από τις συνθήκες και είναι ανάγκη να ορισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση του σήμερα, με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας μετά το 2019.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να γίνει πιο ισχυρός οργανισμός και ότι οι δήμαρχοι δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να μην αποστείλουν οι δήμοι τα σχέδια Προϋπολογισμών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, απόφαση την οποία δεν ακολούθησαν 240 από τους 325 δήμους. 

«Έναν αιώνα πίσω γυρίζει η Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Τζόκας, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ποσό που προφανώς θα επανεξετασθεί και μπορεί να μεγαλώσει.

«Τα νούμερα του Προϋπολογισμού προδίδουν απολύσεις 6.000 - 7.000 εργαζομένων στους δήμους, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ ανεβάζει τις απολύσεις σε 8.500, ακόμη κι αν η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα- «φερετζές» πετύχει και καλύψει πάνω από 3.000 εργαζόμενους», είπεκαι πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται να λειτουργήσει ως «ιμάντας αντεργατικών πολιτικών» αφού στη θέση των απολυμένων προσλαμβάνονται άλλοι με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθό 400 ευρώ.

Σημείωσε ότι θα καταργηθούν κι άλλα Νομικά Πρόσωπα και παραδοσιακοί τομείς, όπως η Καθαριότητα, ενώ υπογράμμισε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι μόνο για ανελαστικές δαπάνες. 

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, της καταλόγισε ότι μένει μόνο στις διαπιστώσεις και ότι δεν έχει καμία πρόταση αντίδρασης. Έθεσε τέλος ως «κόκκινες γραμμές» τα εξής: Να μην υπάρξει καμία μείωση στα οικονομικά των δήμων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να καταργηθεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο, να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην αλλάξει το χωροταξικό με διοικητικές πράξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ