Πολιτιστικά
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 09:35

Κρατικά μυστικά, αγώνες πείνας και πριγκιπικός έρωτας

Οι επτά νέες επιλογές του κινηματογραφικού επταημέρου περιμένουν το κοινό στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι επόμενοι αγώνες πείνας ξεκινούν, το σκάνδαλο Wikileaks ξεσπά, ένας συγγραφέας διοργανώνει παράξενα πάρτι, η Lady Di ζει τα τελευταία της δύο χρόνια, ένα ζευγάρι διαλύεται από την ασθένεια της κόρης του, ένας γνωστός αρκούδος σώζει τον Άγιο με τα δώρα και ο Χορτιάτης καταστρέφεται στα κινηματογραφικά πλάνα που θα φωτίσουν αυτή την εβδομάδα τις σκοτεινές αίθουσες.

«The hunger games: Φωτιά»

Βασισμένη στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της αμερικανίδας συγγραφέα Σούζαν Κόλινς, η περιπέτεια του Φράνσις Λόρενς αποτελεί συνέχεια της πρώτης ταινίας. Με τους Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζος Χάτσερσον, Σαμ Κλάφλιν, Λίαμ Χέμσγουορθ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Στάνλει Τούτσι, Τζένα Μαλόουν, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Αμάντα Πλάμερ, Τζέφρι Ράιτ, Τόμπι Τζόουνς και Λένι Κράβιτζ, η νικήτρια των 74ων Αγώνων Πείνας επιστρέφει στην πατρίδα της μαζί με τον συμπαίκτη της και ετοιμάζονται για την «Περιοδεία της Νίκης» σε όλες τις περιφέρειες της Πάνεμ. Με μία επανάσταση έτοιμη να ξεσπάσει, οι επόμενοι Αγώνες Πείνας θα αλλάξουν τα πάντα.

«Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο»

Το βιογραφικό πολιτικό θρίλερ του Μπιλ Κόντον - με τους Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς, Αλίσια Βικάντερ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κάρις Βαν Χάουτεν, Λόρα Λίνεϊ και Άντονι Μακί - αποδεικνύει πως δεν μπορείς να αποκαλύψεις τα μεγαλύτερα μυστικά του κόσμου, χωρίς να προδώσεις τα δικά σου. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία παρακολουθεί το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που προκάλεσε το Wikileaks, το οποίο πρόσφερε μία ασφαλή πλατφόρμα στους πληροφοριοδότες, με σκοπό να αναρτούν μυστικά αξιόλογα έγγραφα, κρατώντας ταυτόχρονα κρυφή την ταυτότητά τους. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο αυστραλός πρώην χάκερ, κρυπτογράφος και διαδικτυακός ακτιβιστής με τις έντονες απόψεις περί ελευθερίας και διαφάνειας, ο οποίος τέθηκε  επικεφαλής της ιστοσελίδας, κατάφερε να τη μετατρέψει σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών, αποκαλύπτοντας στοιχεία, που του κόστισαν την ελευθερία του.

«Η τέλεια ομορφιά»

Το δράμα του ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο - με τους Τόνι Σερβίλο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλι, Κάρλο Μπουκιρόσο και Πάμελα Βιλορέζι - συμμετείχε επίσημα στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών. Με φόντο την ομορφιά της Ρώμης, ένας συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει μόνο ένα μυθιστόρημα, που του εξασφάλισε ένα λογοτεχνικό βραβείο και τη φήμη του καταπιεσμένου καλλιτέχνη, καλύπτει τη δυσφορία του για την ίδια του τη ζωή με κυνισμό και πικρόχολο σαρκασμό, διοργανώνοντας παράξενα πάρτι στην ταράτσα του σπιτιού του.

«Diana»

Ο - υποψήφιος για Όσκαρ -  Όλιβερ Χιρσμπίγκελ σκηνοθετεί την ιστορία ενός έρωτα, που δεν έγινε ποτέ γνωστός, καταγράφοντας σε αυτό το βιογραφικό δράμα τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της διασημότερης γυναίκας στον κόσμο. Την εμβληματική Lady Di, που έγινε η πριγκίπισσα του λαού και ο άδοξος θάνατός της πριν 16 χρόνια προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, ενσαρκώνει η - επίσης υποψήφια για Όσκαρ - Ναόμι Γουότς, πλαισιωμένη από τους Ναβίν Άντριους, Ντάγκλας Χοτς, Τζέραλντιν Τζέιμς, Τσαρλς Έντουαρντς και Τζούλιετ Στίβενσον. Η ταινία στηρίζεται, κυρίως, σε έρευνες αρχείου και σε επαφές με συμβούλους και ανθρώπους, που γνώριζαν την Νταϊάνα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

«Ραγισμένα όνειρα»

Η βελγική δραματική ταινία του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Γιόχαν Χέλντεμπεργκ, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί με τις Βέρλε Μπάτενς και Νελ Κατρίς, είχε 5 υποψηφιότητες στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου και ήταν υποψήφια για βραβείο κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ απέσπασε τα βραβεία Κοινού και Europa Cinemas Label στο Φεστιβάλ Βερολίνου και τα βραβεία Γυναικείας Ερμηνείας και Σεναρίου στο Φεστιβάλ Τριμπέκα. Η απόλυτη ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού καταστρέφεται, όταν η μικρή του κόρη έρχεται αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια. Οι δύο γονείς συγκρούονται  τόσο σφοδρά μεταξύ τους, που, στο τέλος, χάνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και ο ένας τον άλλον.

«Ο Gummy Bear σώζει τον Άι Βασίλη»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία των Μπέρνι Ντενκ και Γιούργκεν Κόρντουλετς, ο αγαπημένος ήρωας Gummy Bear και οι φίλοι του: η γάτα, η νυχτερίδα και ο χαμαιλέοντας, αποφασίζουν να πάνε στον Βόρειο Πόλο, όταν μαθαίνουν από τα ξωτικά ότι ο Άη Βασίλης έχει εξαφανιστεί!

«Το χρονικό μιας καταστροφής»

Το ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη επιχειρεί να «αναπαραστήσει» - μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα – το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ο οποίος, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, πλήρωσε με 149 ζωές και την ολοκληρωτική του σχεδόν καταστροφή  τη σθεναρή αντίσταση του στον κατοχικό ζυγό.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]