Κοινωνία
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 16:55

Σύγκλητος ΑΠΘ: Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας δεν λύνουν κανένα πρόβλημα

Οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα, ειδικά για το Αριστοτέλειο ΑΠΘ, όπως εκτιμά η σύγκλητός του. Θετική η στάση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αύριο αποφασίζει το ΕΜΠ.

Οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα, ειδικά για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπως εκτιμά η σύγκλητός του.

Σύμφωνα με τη σύγκλητο, κρίνεται αναγκαία μια νέα συνάντηση επιτροπής της με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.

Οι θέσεις του υπουργείου για το ζήτημα συζητήθηκαν σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ, παρουσία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος, προέβη σε ενημέρωση για τις προτάσεις του υπουργείου και κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα, καθώς και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως οι γραμματείες και οι ορκωμοσίες.

Υπάλληλος του τεχνικού κλιμακίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους δεκαοκτώ μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».

Σημειώνεται ότι στο «μέτωπο» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου, καθώς το αποτέλεσμα της συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων ήταν θετικό.

Όλα δείχνουν ότι το ίδρυμα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών που συναντήθηκε με τον υπουργό έλαβε τη δέσμευση ότι δεν απολυθεί κανένας υπάλληλος.

«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης.

«Για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών.

Σε καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τον υπουργό Παιδείας. Ωστόσο οι απόφασεις για τις προτάσεις του υπουργού αναφορικά με τη διαθεσιμότητα θα ληφθούν αύριο το πρωί στις 10 κατά τη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος Σίμος Σιμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, «είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα της διαθεσιμότητας». «Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση» πρόσθεσε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι έλαβε δεσμεύσεις ότι οι λύση αυτή θα βρεθεί.

Σε ερώτηση εάν ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι αυτονόητη.

«Ήρθαμε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον υπουργό. Θα θέσουμε τις προτάσεις που μας έκανε αύριο υπόψιν της γενικής μας συνέλευσης» περιορίστηκε να δηλώσει η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Ίδρυμα, Ράνια Ζάχου.