Εν μέσω έντασης υπερψηφίσθηκε η τροπολογία για τα φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης στην ψηφοφορία πήραν μέρος 206 βουλευτές.
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση υπερψηφίσθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ονομαστική ψηφοφορία πήραν μέρος 206 βουλευτές.
«Ναι» ψήφισαν 164 βουλευτές, «όχι» 72 και «παρών» δήλωσαν 10.
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε αρχικά για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει ξεχωριστά για κάθε άρθρο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή να ξεκαθαρίζει ότι συμφωνεί με τα 4 από τα 5 άρθρα και να υπενθυμίζει ότι η ΝΔ το 2011 ζητούσε οι τροπολογίες να ψηφίζονται ανά άρθρο.
«Έχετε δίκιο ότι το 2011 είχαν εγερθεί αντιρρήσεις, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές», του απάντησε ο Προεδρεύων Γ. Τραγάκης, ενώ ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε «να τηρηθεί η κοινή λογική» και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κατέθετε ένσταση, λέγοντας ότι η τροπολογία είναι «αντικανονιστική και αντισυνταγματική».
Πάντως, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα όλοι οι βουλευτές του κόμματος την ώρα που ψήφιζαν να λένε ότι ψηφίζουν τα 4 από τα 5 άρθρα και καταψηφίζουν το άρθρο 5, ενώ ο ψηφοσυλλέκτης δήλωνε ότι ψηφίζουν «όχι» σε όλη την τροπολογία.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέβηκε στην έδρα και εξήγησε στους βουλευτές ότι είναι καταγεγραμμένο ποια άρθρα ψηφίζουν από τη δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για ένα διαδικαστικό θέμα. Φτάνει πια», είπε.
Σε ανακοίνωσή τους λίγο αργότερα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμειναν, υποστηρίζοντας πως «η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στη συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας».
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πάντως, αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως η ψηφοφορία είναι νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής.
«Και τα πέντε άρθρα της τροπολογίας ψηφίστηκαν από 164 βουλευτές και συνεπώς το τι ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - αν ψήφισαν μόνο τα τέσσερα άρθρα και καταψήφισαν το πέμπτο ή αν τα καταψήφιζαν όλα - δεν θα μπορούσε να καταστήσει παράνομη και αντισυνταγματική τη διεξαχθείσα ψηφοφορία» είπε, και επέκρινε τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποίησαν τη Βουλή με σκοπιμότητα.
Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχληση του για αναφορές του τύπου «μην φεύγεις πρόεδρε από την αίθουσα θα τα ακούσεις και εσύ μετά, σου τα έχουμε μαζεμένα» που ακούστηκαν την ώρα της ψηφοφορίας από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται πως στην τροπολογία εκτός από την τιμολόγηση των φαρμάκων υπήρχαν και άλλες διατάξεις για τη διασύνδεση νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως της Σύρου, της Νάξου και του Λασιθίου, θέματα σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, κίνητρα για να πηγαίνουν επικουρικοί γιατροί στις άγονες, απομακρυσμένες, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές, διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας.
«Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έγινε μια πολιτική διαμάχη έντονη. Δεν θέλω να πω αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα αυτό έκανε μπροστά ή πίσω. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας την προηγούμενη Πέμπτη, είχε δεχθεί να γίνει η ψηφοφορία και επί των πέντε άρθρων. Μεσολάβησε η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας του ΠΑΣΟΚ και το ζήτημα των άρθρων το έθεσε χθες Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ».
Από την ψηφοφορία απείχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως είχε προαναγγείλει ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο πολλά αντιφατικά στοιχεία, «που άλλα θέλουμε να ψηφίσουμε και άλλα όχι».
Στη συνέχεια αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.
Αντιπαράθεση
Μέσα στο φορτισμένο αυτό κλίμα, συνεχίστηκαν και οι έντονες αντιπαραθέσεις.
«Αντί να έρθετε και να πείτε μπράβο σας κύριε υπουργέ που δεν χαρίζετε εκατομμύρια στους βιομηχάνους, έρχεται ο κ. Λαφαζάνης και λέει ζήτω το εθνικό αστικό κεφάλαιο», σχολίασε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Ποτέ δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε την τροπολογία. Στο θέμα του φαρμάκου διατελείτε σε κάποια σύγχυση», πρόσθεσε.
Για την πρόταση της Κουμουνδούρου να αναβληθεί η ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Αν ακολουθούσαμε αυτή τη διαδικασία που μας προτείνατε, δηλαδή, να αναβάλλουμε την ψήφιση σήμερα, να συζητήσουμε με τους φορείς, να κατατεθεί ξανά ως νομοσχέδιο, να πάμε σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή και μετά ολομέλεια, τότε η τιμολόγηση θα γινόταν καλό Μάρτιο, που σημαίνει ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 τις αυξημένες τιμές, ποιος θα τις πλήρωνε; Ο Τσίπρας; Και γι΄ αυτό πήρα τηλέφωνο στο γραφείο του και είπα ότι θέλω να έρθω να του εξηγήσω ότι αυτό που ζητάει δεν γίνεται διότι πάλι θα χαριστούν χρήματα στους βιομηχάνους».
Αλλά και για την αμφισβήτηση της νομιμότητας της διαδικασίας, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν ότι έχουν δώσει όρκο στο Σύνταγμα. «Αν αμφισβητείτε την αστική κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία φύγετε από αυτή την αίθουσα. Για να είστε καθισμένος εκεί, έχετε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και δεν σας επιτρέπει η κυβέρνηση να αμφισβητείτε ούτε τη νομιμότητα αυτού του κοινοβουλίου, ούτε τη νομιμότητα του αστικού κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Αν δεν σας αρέσει η Δημοκρατία πηγαίνετε έξω», είπε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον Π. Λαφαζάνη.
«Όλες οι παρεμβάσεις μας ήταν ψύχραιμες. Προασπίζουμε τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και νομίζουμε ότι δεν υπερβάλλουμε. Δεν είπαμε κάτι προσβλητικό. Διαμαρτυρία έντονη ασκήσαμε, γιατί αυτά που έγιναν δημιουργούν προηγούμενο επικίνδυνο για τη Βουλή και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Π. Λαφαζάνης επικαλέστηκε συνάντηση που είχε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κατά την οποία του είχε εκφράσει την αντίθεση του κόμματος του γιατί περιελήφθησαν 5 άρθρα στην ίδια τροπολογία (σ.σ. με τα τέσσερα άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και καταψηφίζει το άρθρο για τις τιμές των φαρμάκων).
«Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξαν ακρότητες που πρέπει να μας ανησυχήσουν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας ότι κάποιοι βουλευτές ενήργησαν σήμερα «σαν να κάνουν μεροκάματο για τη Χρυσή Αυγή».
«Ό,τι και να κάνει, όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε όχι στο άρθρο για τις μειώσεις στα φάρμακα», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, κάνοντας λόγο για «μια παράσταση, κακή προσφορά στη Δημοκρατία, για να σκεπαστεί η αρνητική ψήφος».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να παρατηρήσει ότι «164 βουλευτές σήμερα ψήφισαν ναι στην τροπολογία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή είπαν το ίδιο πράγμα, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία».
«Μια εβδομάδα τώρα περιμένουμε να μάθουμε γιατί δεν επιθυμείτε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Σήμερα προσπαθήσατε να θολώσετε τα νερά», είπε η κ. Βούλτεψη, η οποία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αρχικά επέδειξε παρελκυστική τακτική που σήμερα έγινε αξιοθρήνητη. «Πρέπει να αποφασίσετε με ποιους είστε. Κατηγορήσατε τα γενόσημα και τον ΕΟΦ. Δημιουργήσατε ανησυχία στον κόσμο. Να μας πείτε με ποιους είστε. Γιατί δεν θέλετε να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων», ρώτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς εξέφρασε τη διαφωνία του για τη διαδικασία, καθώς, όπως είπε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήθελαν να ψηφίσουν «παρών» επί της τροπολογίας, αλλά είχαν διαφορετική άποψη για κάποια από τα άρθρα, ενώ έκανε λόγο για οριακές συμπεριφορές.
Για προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σημειώνοντας, πάντως, ότι αυτά τα φαινόμενα θα είχαν αποτραπεί αν γινόταν εφαρμογή του Κανονισμού ως προς την κατάθεση τροπολογιών.
Ζήτησε δε «του λοιπού να μην επιτρέπονται τροπολογίες, αν δεν τροποποιούν διάταξη νομοσχεδίου στο οποίο κατατίθενται».