Πολιτική
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004 19:28

Εξεταστική: Η ώρα των πολιτικών

Την Τρίτη αρχίζει η εξέταση πολιτικών προσώπων, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με πρώτο μάρτυρα τον πρώην ΓΓ της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, σε επιστολή του προς τον ομόλογό του, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, εμμένει ότι η εγγύηση της ρωσικής κυβέρνησης για την καλή εκτέλεση των υποχρεώσεών της από την πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 είναι νόμιμη.

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» για τρία έγγραφα σχετικά με την αξιοπιστία των TOR M1, που δεν έχουν παρουσιαστεί στην Εξεταστική Επιτροπή, διαψεύδει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας. «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Εθνος" που αφορούν την δήθεν επιτυχή επιχειρησιακή δοκιμή του συστήματος TOR-M1 και την δήθεν άρνηση παραλαβής εκ μέρους του ΓΕΣ ανταλλακτικών του συστήματος TOR-M1 από τη ρώσικη εταιρεία. Για το θέμα υπάρχει σχετική αλληλογραφία.

Στερείται επίσης βάσεως το σχόλιο της ίδιας εφημερίδας αναφορικά με την δήθεν άρνηση του υπουργείουνα αποφευχθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργοστασιακών δοκιμών για τη διασύνδεση του συστήματος με το σύστημα αεράμυνας της χώρας, αφού και επί του θέματος αυτού, επί του οποίου συμβατική υποχρέωση βάρυνε τη ρωσική εταιρεία, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της κατά τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος Ιουλίου.

Είναι προφανές, ότι επιδιώκεται η πρόκληση σύγχυσης επί κρισίμων θεμάτων, με τα οποία ήδη ασχολείται η Εξεταστική της Βουλής».