Υπέρ της ανάληψης άμεσης δράσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αμέσως μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Υπέρ της ανάληψης άμεσης δράσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αμέσως μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα καλύπτει τους στόχους τους, και η εκτίμηση πως αυτό «θα αποδειχθεί την άνοιξη του 2013 με την ακτινογραφία που θα δοθεί από τη Eurostat ως προς το πλεόνασμα», το οποίο χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα.
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δουλεύει ώστε να υπάρξει συμφωνία σύντομα, μέσα στον Δεκέμβριο, «ώστε να είμαστε έτοιμοι, για την ελληνική Προεδρία. χωρίς να έχουμε στις πλάτες μας το επιπλέον βάρος της τελικής ρύθμισης με τρόικα». Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία».
Τόνισε ακόμη για άλλη μία φορά πως «διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν και για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης», ενώ διαβεβαίωσε πως «αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση και έτσι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.».
Είπε μάλιστα πως μέσα στο εξάμηνο της προεδρίας θα έχουμε απτά στοιχεία ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. «Κάθε μέρα θα ακούτε για εταιρείες που εμπράκτως θα θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα». Παράλληλα προανήγγειλε επένδυση ξένου κολοσσού στη χώρα μας.
Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχοι της θα είναι «μία Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή», μία Ευρώπη «της αλληλεγγύης και ισορροπίας».
«Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει ισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην κοινωνική συνοχή. Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να απορρίψουμε τα στερεότυπα και τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη βορρά – νότου», παρατήρησε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι να υπάρξει μία πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και θαλάσσιες πολιτικές με έμφαση στις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα.
Σουλτς: Καλά προετοιμασμένη η κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ελληνική Προεδρία ο κ. Σουλτς τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και έκανε λόγο για ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν κράτη διαφορετικών κατηγοριών και ότι όλες οι χώρες – μέλη έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε. τόνισε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε υψηλό επίπεδο διαλόγου σε θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας, διαρθρωτικών εξελίξεων, μετανάστευσης. «Όλα αυτά με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτή είναι η προτεραιότητά μας» σημείωσε και υποσχέθηκε κονδύλια για την ανεργία των νέων και λογοδοσία της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Θέλουμε, με τη βοήθεια της τρόικας να τροχοδρομηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση που απαίτησε μεγάλες θυσίες ολοκληρώνεται με την αλληλεγγύη και θα ολοκληρωθεί με την προσέλκυση επενδύσεων.