Κόσμος
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 18:28

Πορτογαλία: Στους δρόμους οι δικαστές κατά της λιτότητας

Στους δρόμους βγήκαν οι δικαστές στην Πορτογαλία, οι οποίοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Στους δρόμους βγήκαν οι δικαστές στην Πορτογαλία, οι οποίοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Η απεργία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, καθώς πολλές δίκες αναβλήθηκαν, αν και δεν σταμάτησε η παροχή βασικών υπηρεσιών.

Η συμμετοχή στη σημερινή απεργία προσέγγισε το 90%, σύμφωνα με το συνδικάτο των δικαστών SMMP, που είχε προκηρύξει την κινητοποίηση.

Περίπου 200 ως 300 δικαστές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Λισαβόνας, έχοντας ως στόχο να υπερασπιστούν ένα «αξιοπρεπές δικαστικό σύστημα» και «ανεξάρτητο», σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στόχος της κινητοποίησης είναι να καταγγείλουμε το διαδοχικό πάγωμα των μισθών, οι οποίοι δεν έχουν αυξηθεί από το 2011 και οι μειώσεις προσωπικού, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της δικαιοσύνης, δήλωσε ο Ρούι Καρντόζο, επικεφαλής του συνδικάτου των δικαστών.

Οι απεργοί αντιτίθενται κυρίως σε μια αναδιοργάνωση του δικαστικού χάρτη, η οποία θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, σε μείωση του αριθμού των δικαστών.

Το συνδικάτο των δικαστών κάλεσε την κυβέρνηση «να διατηρήσει έναν επαρκή αριθμό δικαστών ώστε η δικαιοσύνη να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της».

Η απεργία γίνεται μία μέρα πριν την τελική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2014, ο οποίος προβλέπει την εξοικονόμηση 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον έσοδα.