Κοινωνία
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 16:11

Κ. Αρβανιτόπουλος: Υπεύθυνη η απόφαση της συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του πανεπιστημίου χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ο υπουργός Υγείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

Σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του πανεπιστημίου χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ο υπουργός Υγείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

«Aπό κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας» πρόσθεσε.  

Με την άμεση έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί  στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έκρινε νωρίτερα θετικές τις προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνοντας, στη σημερινή της συνεδρίαση, τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το ίδρυμα.

Παράλληλα ζητεί: 

  • Επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους προκειμένου να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
  • Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων
  • Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στον υπό κατάρτιση Οργανισμό του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η σύγκλητος μεριμνά επίσης ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το ίδρυμα από το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφαση της συγκλήτου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει το πανεπιστήμιο. «Προχωράμε στην υλοποίηση για τη αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού των ΑΕΙ, μετά τη διαθεσιμότητα», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την απόφαση.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπεκφυγές και ελιγμοί

Την άμεση απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων μέχρι να ολοκληρωθεί ένας αξιόπιστος διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ζητεί στο μεταξύ το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητεί επίσης να ανακληθεί η παραπομπή στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι ένα μέτρο που ουσιαστικά ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία».

«Ο,τιδήποτε άλλο, είναι υπεκφυγές και ελιγμοί μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική σας», τονίζει η Κουμουνδούρου απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου.