Αποφασισμένος να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα επιστρέφει από το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Αποφασισμένος να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα επιστρέφει από το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε τρεις φορές στην ανάγκη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, με τον κ. Σαμαρά, εμμέσως πλην σαφώς, να συναινεί αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία που έχει για την χώρα «να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε».
Αποδέκτης ανάλογων πιέσεων από τους ευρωπαίους ομολόγους του έγινε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εurogroup.
Η εκτίμηση του κ. Σαμαρά είναι ότι από τη Δευτέρα και από τις 2/12, οπότε θα επανέλθει στην Αθήνα η τρόικα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9/12 το χρονικό διάστημα επαρκεί, ώστε οι δύο πλευρές να κλείσουν τη σχετική συζήτηση.
Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, στέλεχος του Μαξίμου έλεγε χθες ότι το πιο σημαντικό στοιχείο από την συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι η ισχυρή πιθανότητα, αν τον ερχόμενο Απρίλιο το Eurostat επιβεβαιώσει το ελληνικό πλεόνασμα, να ανοίξει το μεγάλο θέμα της απομείωσης του χρέους.
Παράλληλα, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, με βάση τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, το 70% του πλεονάσματος θα πάει μέσω στοχευμένων δράσεων στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Αυτά θα είναι και τα δύο μεγάλα όπλα της κυβέρνησης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Μέχρι τότε το Μαξίμου δεν ανησυχεί, λέει στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Σαμαρά στη χθεσινή ομιλία του στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο «διαρροής» ενός βουλευτή, «υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό και προηγούμενο ρεπορτάζ του naftemporiki.gr.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος πρόκειται για ανεξάρτητους βουλευτές (οι πληροφορίες μιλούν για δύο) που προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά και βουλευτές που ανήκουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα πλην της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Το επιβεβαίωσε χθες και η βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αναφέρθηκε στον κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο.
Την ίδια ώρα 29 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, με ερώτηση τους στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, προτείνουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους από τους οφειλέτες στο ίδιο ποσοστό με αυτό που θα πωλούνταν τα κόκκινα δάνεια, σε ξένα funds.
Στο θέμα αναφέρεται και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών», αλλά όπως λέει «ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους».
Η κόκκινη γραμμή αυτού του συστήματος κατά τον κ. Τόμσεν είναι που πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση. Για πράδειγμα κορυφαίο στέλεχος που εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο θέμα εξέφραζε την άποψη ότι «αν υπάρξει πρόβλεψη για προστασία όσων πραγματικά την έχουν ανάγκη τότε δε βλέπω πως μπορεί να μη κινδυνέψει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αν πάλι ο πύχης κατέβει πιο χαμηλά δε βλέπω πώς ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή».
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται και ο κ. Τόμσεν ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ