Κόσμος
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2004 19:15

«Κατά παραγγελία» θεραπεία κατά του ΑIDS

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/23/982375.htm , και αχτίδα ελπίδας δίνουν οι επιτυχημένες δοκιμές εμβολίου κατά της νόσου.

Η θεραπεία ήταν δραστική σχεδόν στο ήμισυ εξ αυτών, έως και ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα ομάδας γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Nature Medicine www.naturemedicine.com .

Η θεραπεία έχει κοινά στοιχεία με την εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία που εξετάζεται στην καρκινολογία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/16/980320.htm . Αυτή η «κατά παραγγελία» θεραπεία παρασκευάζεται από τα δενδρικά κύτταρα (παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ταχεία ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος) και ανενεργά κύτταρα του ιού, χημικώς δηλαδή νεκρά, που λήφθηκαν από το αίμα καθενός εκ των εθελοντών οι οποίοι μετείχαν στις δοκιμές που έλαβαν χώρα στη Βραζιλία.

Από το Σεπτέμβριο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, εμβολιάστηκαν 18 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το AIDS, οι οποίοι δεν είχαν λάβει κατά το παρελθόν αντιρετροϊκή θεραπεία (τις λεγόμενες τριπλοθεραπείες).

Η ποσότητα του ιού στο αίμα των ασθενών άρχισε να μειώνεται μετά τις ενδοφλέβιες ενέσεις. Στους οκτώ ασθενείς, αυτή η μείωση του ιού στο αίμα διατηρήθηκε έως ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ένεση, η ποσότητα του ιού στο αίμα είχε μειωθεί κατά 80% ενώ είχε αυξηθεί το ποσοστό των λεμφοκυττάρων CD4 -προνομιούχος στόχος του ιού - στους ασθενείς. Η μελέτη πρέπει ωστόσο να επιβεβαιωθεί με συγκριτικές δοκιμές μεγαλύτερης εμβέλειας. Πάντως, αυτοί που δείχνουν ν' ανταποκρίνονται καλύτερα στη συγκεκριμένη θεραπεία είναι αυτοί που το ποσοστό των CD4 ξεπερνά τα 450, αναφέρουν ο καθηγητής Ζαν-Μαρί Αντριέ, καρκινολόγος του ευρωπαϊκού νοσοκομείου Ζορζ Πομπιντού και ο γαλλοκινέζος ερευνητής Λουί Ουέι Λου, επικεφαλής των δοκιμών.

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να ενισχύσουν τις άμυνες του οργανισμού, "ξυπνώντας" τα δενδρικά κύτταρα, που ενθαρρύνουν το σχηματισμό ταγμάτων φονικών κυττάρων. Αυτά αρχίζουν να περιορίζουν τα μολυσμένα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιεί ο ιός ως «δούρειο ίππο» για τον πολλλαπλασιασμό του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να απλοποιήσουν τη θεραπεία, με τη βοήθεια της βιομηχανίας φαρμάκου, χρησιμοποιώντας τον συλλογικό ιό (τύπου Β που υπάρχει στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία) προκειμένου να καθιερωθεί ως μια θεραπεία ρουτίνας πριν από το 2008 σε εξειδικευμένα κέντρα και για περισσότερους ασθενείς. Οι ερευνητές ξεκίνησαν συνεργασία με την εταιρία Biovaxim στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο