Πολιτιστικά
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 09:45

Βασιλικό αποτύπωμα εικαστικής έκφρασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Α΄, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζει την ομαδική ιστορική εικαστική έκθεση «Γεώργιος Α΄».

Ο μακροβιότερος βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας γίνεται πηγή έμπνευσης για την τέχνη, ζωντανεύοντας το ιστορικό παρελθόν και τη συλλογική μνήμη, μέσα από ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Α΄, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ομαδική ιστορική εικαστική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας «Γεώργιος Α΄», με έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών, η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5», την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Επανατοποθέτηση πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν

Όπως σημειώνει ο Νίκος Βατόπουλος: «Ο Γεώργιος Α΄ ήταν ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες στην Ευρώπη. Υπήρξε ανώτατος άρχων στην Ελλάδα επί 50 έτη. Ενθρονίστηκε το 1863 και δολοφονήθηκε (στη Θεσσαλονίκη) το 1913. Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο ενός ηγέτη, για τον οποίον οι σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν ελάχιστα. Επικρατεί ένα καθεστώς σύγχυσης, παρανόησης ή αδιαφορίας.

Ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική ή συναισθηματική σχέση που μπορεί να έχει κανείς με τη συμβολή του Γεωργίου Α΄ στην ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι, στη διάρκεια της βασιλείας του, η χώρα άλλαξε σημαντικά, χάρη στα μεγάλα έργα υποδομής επί Χαριλάου Τρικούπη, στον υπερδιπλασιασμό της πρωτεύουσας, στον ατυχή πόλεμο του 1897, στην αλλαγή του διεθνούς γεωστρατηγικού πλαισίου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και, εν τέλει, στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.

Καθώς η ελληνική κοινωνία προχωράει, ολοένα και πιο άμεσο είναι το αίτημα για εθνική αυτογνωσία, μέσα από τη διαδικασία της κατανόησης και της προβολής μισο-φωτισμένων ιστορικών περιοχών ή προσώπων. Θεωρήσαμε ότι μία ομαδική εικαστική έκθεση, με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α΄, ο οποίος συνδεόταν με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οίκους, θα είναι μία αφορμή, για να ανελκύσουμε μία μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό, μέσα από μία πλατειά αισθητική πλατφόρμα και μία ελευθερία έκφρασης. Ο Γεώργιος Α΄ προσφέρθηκε, έτσι, ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού.

Επιδιώκουμε η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν, με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή τη διαδικασία. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από ιστορικά πρόσωπα, τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο, μέσα από τα αλλεπάλληλα θραύσματα της εικόνας τους, που αναπαράγεται είτε θριαμβικά και συμβολικά, είτε σατιρικά και σκωπτικά.

Στη Βρετανία, οι μορφές της Ελισάβετ Α΄, της Βικτωρίας, του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ, στη Γαλλία της Ζαν ντ' Αρκ, του Ναπολέοντα, του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν, στη Γερμανία του Μπίσμαρκ ή του Χίτλερ, στη Ρωσία του Τσάρου, του Λένιν και του Στάλιν, έχουν περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο και χάρη στο πλήθος και την ποικιλία της αναπαραγωγής τους.

Η έκθεση για τον Γεώργιο Α΄ είναι ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας, με υλικά από την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το διεθνές κάδρο και την προσωπική αισθητική και ιδεολογική παλέτα του κάθε δημιουργού. Ζητούμενο είναι η παραγωγή μίας νέας ενότητας έργων, με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης».

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Διονύσης Γαβρίλης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Ιωάννα Καφίδα, Σπύρος Κολυβάς, Δημήτρης Κρέτσης, Έλενα Λακιώτη, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Μαλίκη, Νικόλαος - Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Αντώνης Σμυρνιός, Νίκος Τριανταφύλλου - Δημήτρης Γράνης και Αντώνης Τσακίρης.

Πληροφορίες
Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»: Μασσαλίας & Καπλανών 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3390946, 6944 327211. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 17:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 16:00, κάθε άλλη ημέρα και ώρα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

naftemporiki.gr