Σε αναταραχή εξακολουθεί να βρίσκεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την Τρίτη ενώ η εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε νέα έρευνα για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης.
Σε αναταραχή εξακολουθεί να βρίσκεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως την Τρίτη ενώ η εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε νέα έρευνα για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης.
Την ίδια ώρα, αν και άρχισαν οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων τα οποία αφορά η διαθεσιμότητα, εξακολουθούν να εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για το μέτρο. Σημειώνεται πως ο διάλογος αυτός στον οποίο έχει καλέσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν αφορά το ζήτημα της διαθεσιμότητας, αλλά την «επόμενη μέρα» στα ιδρύματα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ίδιος.
Ενδεικτική των αντιδράσεων από πλευράς πρυτανικών αρχών είναι η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο οποίος τόνισε πως «για τα πανεπιστήμια το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει και δεν εξαντλείται στις μεμονωμένες συναντήσεις που ζητεί ο Υπουργός από τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων, με τη συγκεκριμένη μάλιστα περιορισμένη ατζέντα, που έχει ως μοναδικό θέμα την παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα».
Και η Σύγκλητος του ΕΜΠ, που συνεδρίασε σήμερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και σημειώνει πως «υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος».
Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα.
Οι πρώτες χωριστές συναντήσεις του υπουργού έγιναν μεν σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν.
«Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για «περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση». Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.
Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε σαφώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.
Κρίσιμη είναι -σε κάθε περίπτωση- η συνάντηση που θα έχει αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.
Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναβεβαίωσε σε σημερινή της συνεδρίαση την ανάγκη να λειτουργήσει το Ίδρυμα. Παράλληλα αποφάσισε την σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Πελεγρίνη, «προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η παραίτηση των μελών του Συγκλήτου παραμένει στη διάθεση του πρύτανη.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό, μετά την πρόσκληση σε διάλογο για την επόμενη μέρα που απηύθυνε ο υπουργός τόσο στους πρυτάνεις όσο και στους εργαζομένους στα οκτώ Πανεπιστήμια.
«Κανένας διάλογος μέχρι την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της ομοσπονδίας.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ