Υγεία
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 15:59

Θέμα μηνών και όχι ημερών η ανάρρωση από τη διάσειση

Ιδιαίτερη προσοχή στα περιστατικά διάσεισης πρέπει να δίνεται από τους ειδικούς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη η αποκατάσταση του προβλήματος μπορεί να γίνεται αρκετούς μήνες μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων!

Ιδιαίτερη προσοχή στα περιστατικά διάσεισης πρέπει να δίνεται από τους ειδικούς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη η αποκατάσταση του προβλήματος μπορεί να γίνεται αρκετούς μήνες μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Ν. Μεξικό, οι οποίοι μελέτησαν την κατάσταση του εγκεφάλου σε 100 άτομα, από τα οποία κάποιοι ανάρρωναν από ήπια διάσειση, ενώ οι υπόλοιποι ήταν υγιείς.

Όπως διαπίστωσαν, αρχικά οι ασθενείς αντιμετώπιζαν προβλήματα στη μνήμη, πονοκεφάλους και ζαλάδες. Όλα αυτά υποχώρησαν μετά από διάστημα μερικών εβδομάδων, αλλά μετά από μερικούς μήνες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχαν διαφορές στη ροή του υγρού του εγκεφάλου.

Αυτό έδειχνε ξεκάθαρα ότι τα άτομα που είχαν πάθει διάσειση δεν είχαν θεραπευθεί, γι’ αυτό και προχώρησαν στη σύγκριση των επιπτώσεών της με εκείνες που προκαλούν τα εγκαύματα, επειδή τα συμπτώματά τους υποχωρούν πολύ πριν αποκατασταθεί ο ιστός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που δήλωναν σύντομα ότι ένιωθαν πολύ καλύτερα, στην πραγματικότητα δεν είχαν αναρρώσει πλήρως. «Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που μας δίνει η μελέτη», είπε στο βρετανικό δίκτυο ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew Mayer, τονίζοντας ότι ακόμα πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.

«Στις ΗΠΑ οι αθλητές μετά από διάσειση μένουν εκτός αγωνιστικού χώρου για διάστημα μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών, επειδή αυτό είναι το διάστημα που οι άνθρωποι δείχνουν ότι έχουν επιστρέψει στη φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, η επιστροφή τους φαίνεται ότι είναι πρόωρη, αφού προφανώς ο χρόνος αυτός δεν αρκεί για να αποκατασταθεί ο ιστός».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι τα πολλαπλά μικρά τραύματα που προκύπτουν σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι ένα μεγάλο χτύπημα.

Την εγκυρότητα της μελέτης σχολίασε στο BBC και ο καθηγητής John Hardy από το University College του Λονδίνου, ο οποίος ανήκει στους κορυφαίους επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα του εγκεφάλου: «Όταν χτυπούν στο γόνατο μένουν εκτός γηπέδων και σταδίων για περίπου τρεις μήνες. Όμως, μετά από χτύπημα στο κεφάλι επιστρέφουν σχεδόν άμεσα. Νομίζω ότι η αντιμετώπιση των τραυμάτων στο κεφάλι είναι πολύ χαλαρή. Όταν υπάρχει τέτοιο χτύπημα πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά και να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ανάρρωσης, όσο μεγάλος κι αν είναι».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.